sobota 25. července 2015

Broskvový páj

Sobotní pečení pro celou rodinu, epizoda třetí. Po rybízovém koláči a jablečných muffinech chci něco úplně jiného, ale stejně dobrého. A ideálně i sezónního. Volba padne i přes maminčiny protesty na broskvový páj. Z internetu to vypadá, že se jedná o naprostou americkou klasiku, ale já nic takového nikdy nejedla. (Pro představu můžete nahlédnou třeba na stránky smittenkitchen.) Ale když si odmyslíme tu chlupatou slupku, broskve mám ráda, jablečný páj taky, tak to snad nemůže dopadnout moc špatně.:)
Přípravu tohoto koláče jsem si velmi užila. Broskve jsou po oloupání krásně voňavé a barevné. S těstem se i přes velké množství másla výborně pracovalo. No a mřížková proplétaná poklička je prostě krásná na pohled, souhlasíte?
Na 1 normálně velký (ale rychle mizející) pie:
Těsto: 315 g hladké mouky, 225g studeného másla, lžíce cukru, půl lžičky soli, půl hrnku ledové vody
Náplň: 8 broskví (pokud máte velké, tak 6), půl hrnku cukru, šťáva z půl citronu, 3 lžíce kukuřičného škrobu, půl lžičky skořice, čtvrt lžičky muškátového oříšku, špetka soli, 1 lžíce másla

Nejdříve věnujte deset minut přípravě těsta. Do velké mísy dejte mouku, sůl a cukr. Smíchejte s kostkami másla a propracujte tak, aby největší kusy másla měly maximálně velikost hrášku. Poté přilijte hodně studenou vodu a rychle vypracujte soudržné těsto. To rozdělte na dvě části - jednu o něco větší než druhou - obě zabalte do folie, vytvarujte do tlusté placky a dejte chladit do ledničky. Aspoň na hodinu, ale může to být i den.

Broskve oloupejte vaší oblíbenou metodou. Já žádnou oblíbenou metodu nemám a moc mi to teda nešlo, se zralejšími exempláři by se pracovalo lépe. Nakrájejte na menší kousky, smíchejte s cukrem a nechte aspoň hodinu odstát, aby broskve pustily šťávu.

V rendlíku smíchejte kukuřičný škrob a koření. Přilijte šťávu z broskví a zahřívejte. Směs by se měla asi dvě minuty vařit. Ta moje měla konzistenci velmi hustého želé, až jsem se zalekla a přidala trochu vody. To nejspíš byla chyba, koláč byl pak o něco tekutější než jsem doufala...poučení pro příště.
Výsledný lektvar obohaťte o citronovou šťávu a trochu másla a promíchejte s broskvemi.

Větší kus těsta vyválejte na velké kolo a vyložte jím formu tak, aby kus přečníval i přes okraj. Dovnitř umístěte broskvovou náplň. Z druhé části těsta vytvořte kolečko o velikosti vaší formy. Rozkrájejte ho na tenké proužky. Polovinu z nich položte na broskve ve formě - všechny jedním směrem. Pak postupně zaplétejte mřížku - vždy polovinu pruhů "odklopíte" dozadu, přidáte nový pruh kolmý na ty původní, přiklopíte a opakujete s druhou polovinou pruhů. Pokud si nechcete takhle hrát, můžete samozřejmě nechat pokličku vcelku a jen do ní propíchnout pár děr pro odchod páry.
Stěny a vršek koláče dobře spojte. Těsto můžete shora potřít zbytkem broskvového sirupu, mlékem nebo vodou, a také posypat krystalovým cukrem. Svůj výtvor si nyní náležitě prohlédněte a pak dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Tam by měl pobýt asi hodinu, než se těsto upeče a vršek krásně zezlátne.

To nejtěžší nakonec: pokud chce z páje ukrojit úhledný a soudržný řez, nechte koláč aspoň tři hodiny chladnout, aby náplň ztuhla. Pokud vám nevadí tekutější konzistence, klidně jezte ještě teplé, chuti to určitě neškodí. Aby byl váš požitek ještě dokonalejší, doplňte broskve čerstvě ušlehanou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.


Žádné komentáře:

Okomentovat