pondělí 13. července 2015

Rybízový koláč na plech

Máte na zahrádce kila rybízu a nevíte, co s nimi? My ne. Ale i z keříku na terase doma u rodičů se dalo během chvilky natrhat téměř kilo rybízu. Během další chvilky (doslova - příprava byla velmi snadná) z něj vznikl tenhle koláč. Byla jsem trochu nervózní, jelikož jsem ho pekla poprvé a rovnou mimo vlastní kuchyň, ale obavy byly zbytečné. Koláček během hodinky v troubě krásně zezlátl a minimálně maminka mou snahu ocenila. A mě ostatně taky chutnal. Akorát tatínek snědl malý kousek a pak dal přednost hromadě šlehačky. Ach ti muži...
Originální recept naleznete u Cataliny - má tam krásné obrázky i poutavý text, takže se jí povedlo rychle mě zbavit původního úmyslu vyzkoušet recept z Apetitu a dát přednost tomu jejímu. Inovaci jsem tentokrát až na snížené množství cukru žádnou neprovedla, nebylo to třeba.

Na celý velký plech rybízové dobroty:
Těsto - 300 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g cukru, půlka kypřícího prášku, 150 ml mléka, 2 žloutky
Náplň - 200 g zakysané smetany, 250 g tvarohu, 2 vanilkové cukry, 40 g krupicového cukru, 2 žloutky
Rybízový sníh - 4 bílky, 800g rybízu, 180 g cukru

Těsto připravíte jednoduše smícháním všech surovin dohromady. Vznikne tuhá hmota, pokud bude opravdu moc tuhá, přidejte trochu mléka. Plech vyložte pečicím papírem a ideálně ho ještě pod ním potřete máslem, aby k němu papír hezky přilnul a roztírání těsta bylo snáze proveditelné - mělo by se vám podařit vytvořit rovnoměrnou tenkou vrstvu těsta po celém plechu.
Náplň připravíte stejně jednoduše jako těsto a její roztírání půjde zaručeně lépe.
Na sníh šlehejte bílky s cukrem do pevného, slaďoučkého krému. Opatrně smíchejte s rybízem a rozprostřete na těsto.
Koláč pečte v předehřáté troubě nejdříve na 170 stupňů 15 minut, pak můžete teplotu snížit na 150 a dopékat, dokud nebude povrch pevný a lehce zlatavý. Počítejte dohromady tak s hodinou času.

Koláč je dobrý lehce vlažný i ledově studený, takže pak už s ním nakládejte, jak uznáte za vhodné.:)


Žádné komentáře:

Okomentovat