sobota 4. července 2015

Višňový dort z listového těsta

Příprava narozeninového dortu je pro mě vždycky výzva, na kterou se těším. Někdo by zřejmě nejraději dostal pokaždé svou oblíbenou piškotovou či jinou klasiku, ale já doufám, že mé okolí ocení pokaždé něco jiného. I když tahle višňová variace mi chutnala dost na to, že ji třeba ještě někdy zopakuji. Díky použití višňového kompotu nejde úplně o sezónní letní dort, takže si tuhle docela lehkou mnohavrstvou kombinaci můžete dopřát klidně v lednu. Ale pokud máte čerstvé višně, pár hodin času a žádný plán...na léto se tento dort určitě hodí taky. A pokud vám pečení dortů přijde jen pro pokročilé...sestavit tenhle kousek není žádné umění, chce to jen trochu trpělivosti. Stojí to za to.:)
(A komu za tu nádheru máte poděkovat? Mně ne...může za to Aneta.)
Na 1 dort o něco menší než dortová forma 28 cm:
400-500 g listového těsta,
1 velký višňový kompot, ideálně rovnou vypeckovaný,
50 g hořké čokolády,
trochu másla,
250 ml smetany ke šlehání,
250 g ricotty,
2 lžíce kukuřičného škrobu,
4 lžíce drcených ořechů,
3 lžíce krupicového cukru,
1 vanilkový cukr,
ztužovač šlehačky/plátky želatiny,
1 žloutek

Listové těsto rozválíme na velkou placku a z ní vykrojíme dva kruhy o něco větší než plánovaná velikost dortu. (Já použila dortovou formu, a když jsem v ní pak chtěla dort sestavovat, kola těsta byla o dost menší...takže to úplně nefungovalo.) Jeden plát - ten, který bude nakonec nahoře - potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme cukrem a ořechy. Nakonec ho rozkrojíme na 8 dílů.
Dáme péct do trouby asi na 15 minut a 200 stupňů.

Teď se můžeme věnovat višním. Štávu z kompotu slijeme, 6 lžic odebereme a smícháme se škrobem. 8 velkých a hezkých kusů višní odložíme stranou. V hrnci přivedeme k varu višňovou šťávu se 2 lžícemi cukru, poté přidáme odloženou šťávu se škrobem, celé višně a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.

Šlehačku ušleháme dotuha s vanilkovým cukrem, smícháme s ricottou/tvarohem do hladkého krému a pokud chceme, aby byl dostatečně tuhý, použijeme ještě nějaký ztužovač/želatinu. (Měla jsem želatinový prášek, který stačí rozmíchat ve vlažné vodě a přidat ke směsi a fungovalo to skvěle.)

Teď už je vše téměř připraveno k finální montáži: čokoládu rozehřejeme s trochou másla/tuku klidně v mikrovlnce a potřeme jí celý kruh těsta. Pokud vznikající dort rozměrem přesně nesedí do dortové formy, vyrobíme mu těsný okraj z pruhu pečicího papíru. Na čokoládovou vrstvu naneseme višňový
puding, následuje šlehačková směs, po jejímž obvodu rozmístíme osm odložených višní a na ty konečně trojúhelníčky listového těsta, ideálně trochu šikmo, aby se tam vešly a vytvořily zajímavý
3D efekt.
V této fázi už jen stačí výtvor uložit do lednice a počkat tak dvě hodinky, než bude vše připraveno ke konzumaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat