sobota 18. července 2015

Angreštový krémový koláč

Nevím, jestli vám tenhle koláč můžu doporučit. Ale můžu vám prozradit důvod mého váhání. Tentokrát byl, jak už asi tušíte z názvu, základní surovinou angrešt. Ten má jednak velmi krátkou sezónu, a jednak pokud vám neroste na zahrádce, v supermarketu na něj nejspíš nenarazíte. A pokud je supermarket vaším hlavním zdrojem surovin, tak jak tím mým...tak pokud vás tento koláč nadchne, jeho druhou instanci si dopřejete nejdřív zase za rok. Pokud jste ochotni podstoupit toto riziko (a máte zrovna nějaký ten angrešt), do koláče se určitě pusťte! Já po vyzkoušení ihned začala přemýšlet, co by v něm angrešt mohlo nahradit. Momentálně fandím kombinaci banán a kiwi, barevně to vychází zhruba nastejno. Jinak za recept opět neděkujte mě, ale původním autorům z Apetitu, já se místo vylepšování dopouštěla jen prohřešků...jako třeba použití angreštu i se semínky.

Poznámka z reprízy: když použijete fialový angrešt, koláč bude...krásně růžový. Těsto mi tentokrát zbylo, stačily by tak 2/3 uvedeného množství. Já ze zbytku upekla 4 tartaletky, naplnila je pudingem - a taky to bylo dobré.
Na jeden koláč klasicky do koláčové formy:
Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla (lze i z hery), 100 g moučkového cukru, 2 vejce
Krém: 400 g angreštu, 100 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, 100 g cukru (případně míň pokud si myslíte, že váš angrešt je hodně sladký)

Z mouky, cukru a másla vypracujte drobenku, pak zapracujte dvě vejce a pokud chcete, tak na provonění i trochu citronové kůry. Výsledkem by mělo být hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a dejte tak na hodinku odpočinout do ledničky.
Mezitím očistěte angrešt a dejte spolu s cukrem povařit do hrnce, aby se rozvařil na kaši. Já přidala i trochu solamylu, aby byl výsledek hustší. Možná to nebylo nutné, ale ničemu to zdá se neuškodilo. Angrešt nakonec rozmixujte dohladka, pokud se vám nelíbí jeho semínka, přeceďte. Přidejte vejce rozmíchaná se smetanou.
Těsto rozválejte na plát, který vám vyloží dno a stěny koláčové formy. Dobře přitiskněte ke stěnám, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéct asi na čtvrt hodiny do trouby vyhřáté na 170 stupňů.
Pokud vám zbyl nějaký angrešt v celku, rozložte ho na těsto. Zalijte angreštovým krémem a pečte ještě asi 25 minut. Náplň má mít alespoň pudingovou konzistenci: rozhodně by v hotovém stavu neměla být tekutá.

Jelikož vám pravděpodobně zbyla nějaká smetana, výrazně doporučuji podávat s ní. Dobrou chuť.:)

Žádné komentáře:

Okomentovat