pátek 3. července 2015

Asijské burgery

Narozeniny. To by chtělo něco dobrého...a raději něco, co nám oslavenec předem schválí. Takže uspěly burgery, a aby to nebyla nuda, rozhodla jsem se zkusit asijskou variaci bez čedaru, slaninky a karamelizované cibulky. Recept využívá omáčku hoisin - překvapila mě svou příjemnou, nasládlou chutí, takže se jí určitě nebojte - a dále chilli omáčku sriracha, které se také bát nemusíte, alespoň ta moje moc pálivá nebyla. Dále přidejte spoustu zeleniny a budete mít krásný, letní a možná i asijský burger. Housky jsem upekla doma podle návodu zveřejněného v minulém receptu na burger, ale pokud chcete ušetřit čas, klidně nějaké kupte. Pak bude celé jídlo spadat do kategorie "rychlá večeře".

Na 4 menší burgery: 500 g mletého hovězího masa, 2 lžíce omáčky hoisin (na potření burgerů), 150ml majonézy, 2 lžíce omáčky sriracha (na ochucení majonézy), svazek jarní cibulky, půlka okurky, půlka kedlubny, trocha (sezamového) oleje, 2 lžíce (rýžového) octa, 2 lžíce cukru, sůl a pepř

Nejprve se chvilku věnujte okurkám s kedlubnou: nakrájejte je na tenké plátky a naložte do nálevu. Ten se připraví rozpuštěním cukru v asi 150 ml horké vody a následným přidáním (jemného) octa. Zelenina by měla mírně zkřehnout.

Na (sezamovém, pokud chcete pravou chuť Asie) oleji ogrilujte jarní cibulky, které pak nakrájíte na malé kousky a smícháte s majonézou ochucenou chilli omáčkou.

Maso ochuťte solí a pepřem a vytvarujte čtyři stejně velké placičky. Ty mírně potřete olejem a opékejte na grilovací pánvi pár minut z každé strany. Nakonec mírně potřete hoisin omáčkou. Zároveň nasucho opečte i rozkrojené hamburgerové bulky.

Sestavování probíhá jednoduše: bulky potřete z obou stran majonézovou směsí, na ni rozložte nakládanou zeleninu, přidejte maso a přiklopte. A pak už si můžete užít domácí "fast food", který možná ani moc fast nebyl.

Žádné komentáře:

Okomentovat