pátek 24. července 2015

Rajčatový koláč (jemně připomínající pizzu)


Tenhle recept naleznete v jedné nedávno vydané kuchařce pod názvem focaccia. Nejsem expert, takže je možné, že na Sardinii se tomu tak doopravdy říká, ale pro mě je focaccia spojená s pokrmem natolik odlišným, že už bych tomuhle koláčku raději říkala pizza. Ale to by určitě vzbudilo nesouhlas jiných, tak se raději držme neutrálního označení "koláč". Ostatně, jméno není důležité. Důležité je to, že odměnou za trochu práce a trochu čekání získáte výbornou placku z těsta s příměsí brambor. Na ni si můžete dovolit navršit opravdu bohatou vrstvu rajčatové omáčky. A ještě na tu se výborně hodí nějaký dobrý sýr. Dohromady to tvoří docela lehké letní jídlo, které možná uspokojí i vaši chuť na pizzu.:)
Na 1 plech.
Těsto: 250g brambor, půl kostky droždí, 200 hladké mouky, 100 ml mléka, sůl
Rajčatová omáčka: 1 plechovka krájených rajčat, 300 g rajčat, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, lžička sušeného tymiánu, špetka cukru, hrst kaparů(propláchnutých)
Strouhaný sýr (pecorino) na posypání

Brambory uvaříme ve slupce a následně je slupky zbavíme. Droždí smícháme s malým množstvím vlažné vody a necháme chvíli stát. Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku, mléko, droždí a půl lžičky soli a vypracujeme hladké, pokud možno nelepivé těsto. Na teplém místě necháme kynout, vhodná doba jsou prý dvě hodiny.

 Tak půl hodiny před koncem této doby začneme připravovat rajčatovou omáčku. Na oleji opékáme nadrobno nakrájenou cibulku, po chvilce přihodíme nakrájená rajčata (pokud chcete, zbavená slupek) a dusíme. Tak po deseti minutách do pánve vlijeme ještě rajčata s plechovky, ochutíme tymiánem a cukrem a ještě chvíli dusíme, aby směs trochu zhoustla. Já v této fázi přidala i kapary, ale můžete si je nechat až na finální dozdobení.

Plech vyložíme pečičím papírem a na něj se pokusíme rovnoměrně roztáhnout bramborové těsto. To nemusí být snadné: v mém případě bylo těsto po dvou hodinách odpočinku příšerně lepivé, takže s ním šlo cokoli dělat jen s přidáním další spousty mouky. No prostě to byla muka...která naštěstí skončila v okamžiku, kdy těsto bylo rozmístěno.

Na těsto rozetřete rajčatovou omáčku, posypte strouhaným sýrem a dejte péct tak na 20 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Jezte ideálně hned po vytáhnutí z trouby.


Žádné komentáře:

Okomentovat