pátek 17. července 2015

Krémové rizoto s cuketou a hráškem

Pravé italské rizoto jsem si při své zatím jediné návštěvě Itálie (v zimě na horách) nechala ujít. Pravé české rizoto je naproti tomu u nás doma oblíbené jídlo, které tatínek připravuje často a rád. V troubě, s vepřovým masem, zapečené hezky do křupava. Nemůžu říct, že se na tohle jídlo těším týden dopředu, ale zpětně vždycky uznám, že je moc dobré. U tohohle pokusu o italštější, krémovější a vege verzi také zpětně uznávám, že to bylo moc dobré.:) Odpůrce jiného rizota se ze mě nestane, ale tenhle pokrm určitě ještě někdy zopakuji, ve stejné nebo i jiné variaci. A už se na to těším. (Takže...půl roku dopředu?)
Na 2 snad až příliš velké porce:
200 g kulatozrnné rýže, 40 g másla, 50 g parmazánu, polovina středně velké cukety, hrst hrášku, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, trochu čerstvých či sušených bylinek (máta, oregáno), 100 ml suchého bílého vína, 750 ml masového vývaru

Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte na pánvi na olivovém oleji asi pět minut, můžete přidat i trochu másla. Pak přidejte suchou rýži a chvíli míchejte, aby se zrníčka obalila tukem. Mírně osolte. Přilijte víno, nelekejte se syčení a nechte odpařit. Následujících asi tak dvacet minut strávíte u plotny tím, že budete postupně po sběračkách přilévat horký vývar, vždy jen tolik, aby rýže byla akorát ponořená. Občas zamíchejte a až se vývar vsákne, přidejte další. Asi pět minut po začátku procesu přidejte na kostičky nakrájené cukety a pět minut před koncem procesu hrášek a bylinky.

Až je rýže měkká, vypněte sporák, do pánve vmíchejte máslo a parmazán a na dvě minutky zakryjte, aby se chutě hezky propojily. Pokrm se údajně má jíst teplý, mírně posypaný parmazánem...a doplněný třeba zbylým bílým vínem. Ale já se musím přiznat, že studený zbytek mi chutnal úplně stejně.:)

Žádné komentáře:

Okomentovat