středa 15. července 2015

Cuketový koláč s bryndzou

Cuketový koláč je z jakéhosi zvláštního důvodu pokrm, který mě téměř vždycky upoutá jako recept, ale jako reálný pokrm už to není tak slavné. Je dobrý, ale...k tomu, aby byl skvělý, mu něco chybí. No a navíc je vždycky strašně rychle pryč.:) Tohle byla asi už třetí variace, kterou jsem zkoušela, a jak tak koukám, byla opravdu docela fotogenická. Hodně jsem se bála, že v kombinaci se slaným sýrem budou cukety přesolené, ale nakonec to dopadlo docela dobře. Co bych vyzdvihla je výborné máslové těsto plus pro milovníky sýrů bohatá sýrová vrstva. Nejspíš díky ní je tenhle koláč velmi sytý, takže by vám na večeři mohly stačit dva kousky, které sotva zaplní talířek. Aspoň vám zbude místo na dezert.:)
Na 1 kulatý koláč zhruba o velikosti běžné pizzy:
750 g cukety, 100 g brynzy, 150 g lučiny (nebo jiná kombinace sýrů, alespoň jeden by měl být výrazný, pokud máte rádi, tak výborný bude kozí), 140 g hladké mouky, 140 g másla, lžička bílého vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, lžička bylinek (já měla čerstvé oregáno a sušený tymián), sůl a pepř

Na těsto zpracujeme mouku s máslem a půl lžičkou soli do směsi připomínající drobenku, přidáme
malé množství vinného octa a 3-4 lžíce studené vody tak, aby těsto začalo držet pohromadě. Vytvarujeme menší tlustou placku, zabalíme do folie a dáme alespoň na půl hodiny odpočinout do ledničky.
Mezitím nakrájíme cukety na tenké plátky, vložíme do cedníku a smícháme se lžičkou soli, aby pustily přebytečnou vodu.
Sýry promícháme s bylinkami.
Těsto vyválíme ideálně do kulatého tvaru a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Vydatně potřeme sýrovou směsí a na tu skládáme cukety, ze kterých jsme před tím vymačkali přebytečnou vodu. Cuket máte určitě spoustu, takže je neváhejte překrývat přes sebe, stejně se při pečení smrsknou. Nakonec posypte čerstvě namletým pepřem.
Pečte na 200 stupňů něco kolem třičtvrtě hodiny, cukety by měly mírně zezlátnout.
Koláč se samozřejmě dá jíst teplý, ale mě chutná o maličko lépe (jako ostatně spousta zeleninových jídel) až druhý den studený.

Žádné komentáře:

Okomentovat