sobota 25. července 2015

Kakaový koláč s rybízem

Tento koláč jsem právě upekla potřetí. Co je na tom zvláštního, říkáte si? No vzhledem k mé tendenci objevovat stále nové a nové recepty (a zároveň, alespoň v historických dobách před vznikem těchto stránek, ty staré ztrácet) je to velmi vysoké číslo. A to i přesto, že první pokus byl uprostřed značně nedopečený. Třetí pokus dopečený byl, zato mu chyběla polovina doporučeného množství čokolády a bylo to znát. Takže s ubíráním sladkých ingrediencí to nepřehánějte, jinak bude ten skvěle kyselý rybíz kyselý až příliš...Ale jinak se bez váhání pusťte do pečení, je to jeden z nejjednodušších koláčů, na které tu narazíte - a v zimě se vám bude rybíz shánět o poznání hůře, takže to moc neodkládejte.:)
Na 1 kulatý 26 cm koláč:
2 hrnky polohrubé mouky, 125g másla, 2 vejce, 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek mléka, 3 lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek, 100 g (hořké) čokolády, 400 g (červeného) rybízu

Žloutky utřete s cukrem do pěny. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte (polo)hrubou moukou. Zbytek už je jednoduchý: smíchejte vše dohromady.:) Tedy raději postupně: do žloutkové směsi přidejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko, mouku, kakao a čokoládu (rozpuštěnou nebo nasekanou nadrobno). Vmíchejte ještě prášek do pečiva a sníh.

Vlijte do formy a hustě posypte rybízem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte tak dlouho, až bude koláč i uprostřed propečený. Mně to trvalo nejmíň 45 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat