sobota 11. července 2015

Letní těstovinový salát s lilkovou pastou

Nemám ráda teplo. A už vůbec ne vedro, jaké panovalo v poslední době. (Tedy, abych nebyla tak negativní - líbí se mi, když vyjdu z klimatizované kanceláře a tak pět minut je mi příjemně. Ale pak se člověk začne potit, mít žízeň...a případně ho čeká přechod z horké ulice do studeného metra. V ten moment končí má radost z teplého počasí.)
Ale bohužel narozdíl od jiných má chuť k jídlu se vzrůstající teplotou neklesá, skoro bych řekla, že je tomu naopak (a to mám i v zimě chuť na jídlo skoro pořád). Takže jsem se aspoň snažila místo vaření teplých večeří dávat přednost salátům, které můžu uložit do ledničky a pak konzumovat příjemně studené. Jedním z nich byla tato lilková variace. Ač to na fotkách není vidět, je v tomhle pokrmu ukrytý jeden opravdu velký lilek a pro příště bych neváhala použít rovnou dva.
Na jednu velkou a ani ne moc zelenou mísu salátu:
400 g vašich oblíbených těstovin, 2 střední lilky, 150 g mozzarelly, 5 středních rajčat, 50 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, čerstvé nebo sušené bylinky - asi nejlépe se hodí bazalka

Začněte přípravou fialových krasavců. Podélně je rozpulte, mírně nařízněte do mřížky, osolte a pokapejte olivovým olejem. Na plechu pečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů asi půl hodiny, aby lilky změkly a jejich dužina šla snadno vydlabat lžící. Můžete ji ochutnat - ale pozor, abyste si nerozmysleli přípravu salát a nesnědli lilek jen tak. Dužinu pak dejte do mixéru, přidejte sůl a pepř a rozmixujte na pastu.
Zároveň s lilkem můžete uvařit těstoviny, ideálně aby zůstaly pevné na skus. Nechte je vychladnout a mezitím vytáhněte prkénko a krájejte: rajčata i mozzarellu na malé kousky. Dejte do mísy, promíchejte s těstovinami a lilkovou omáčkou, přidejte bylinky, zakápněte olivovým olejem a podávejte posypané nastrouhaným parmazánem. Doufám, že bude chutnat i těm, kteří se zatím s lilkem moc nekamarádí.

Žádné komentáře:

Okomentovat