úterý 11. srpna 2015

Zapečená cuketa s bylinkami

Měla jsem teď týden pauzu od vaření (Aronga, něco podobného vřele doporučuji, i pro nesmělé a jen průměrně fyzicky zdatné) a ač jídlo na kurzu nebylo špatné (zvláště musím ocenit úžasně oranžovou a krásně sladkou dýňovou polévku) těšila jsem se, až zase něco připravím sama. Takže mě neodradily ani ošklivé teploty vysoko nad 30 stupňů. Použití trouby sice teplotu v bytě ještě o něco zvýšilo, ale stálo to za to.:)
Tohle jídlo je ukázkový příklad toho, jak s pomocí pár výrazných ingrediencí vytvořit z nevýrazné, ale svěží cukety obrovský zážitek. Doporučuji nebát se ančoviček, kaparů ani spousty bylinek a opravdu nic z receptu neubírat. Pro ty, co by naopak chtěli k cuketě přidat ještě jinou zeleninu, to taky nedoporučuji, ale o něco méně důrazně...můžete se pak podělit o dojmy.
Originál tohoto receptu i s fotkami, které mají šanci vás nalákat, najdete na smitten kitchen.


Pro čtyři jedince (pokud jsou hladoví, tak jim k tomu naservírujte bagetku nebo brambory):
kilo cukety, 1 větší cibule, hrnek strouhaného sýra (výraznějšího, já namixovala goudu a gran padano), 2 hrnky strouhanky z bagety/toustového chleba, 3 lžíce másla, sůl a pepř
Salsa verde: (moje konkrétní provedení, můžete vzít bylinky, co máte po ruce): hrst čersvé máty, hrst čerstvého oregána, pár lístků estragonu, lžíce sušeného tymiánu, 2 filety z ančoviček, lžíce kaparů, šťáva z půlky citronu, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku

Cuketu nakrájejte na tenké plátky, posypte lžičkou soli a nechte v cedníku pustit trochu vody.
Bílé pečivo namelte na strouhanku. Smíchejte s roztaveným máslem. Cibuli nakrájejte na kostičky.

Do mixéru postupně vložte všechny bylinky, ančovičky, kapary a česnek a rozmixujte. Pomalu přilévejte olivový olej a ještě chvíli mixujte. Nakonec dochuťte šťávou z citrónu.

Sýr nastrouhejte, smíchejte s polovinou ochucené strouhanky a cibulí. V zapékací míste smíchejte cukety s připravenou bylinkovou směsí a také sýrovou směsí. Povrch opepřete a posypte zbylou strouhankou.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 45 minut. Výsledek by měl být seshora nazlátlý a křupavý. Můžete jíst teplé i studené, já skoro preferuji studenou verzi.

Žádné komentáře:

Okomentovat