čtvrtek 25. června 2015

Zjednodušené kuřecí biryani

Tak jsem zase jednou pátrala ve své mobilní databázi receptů, které jednou chci uvařit...a snažila se najít způsob, jak kreativně využít připravené kuřecí stehenní řízky. Narazila jsem na předpis na biryani - sice bez kuřete, ale aspoň bylo co inovovat.
Jestli se mi povedlo doopravdy biryani, nevím - nikdy jsem tuhle indickou klasiku v autentické podobě neochutnávala - ale bylo to dobré, lehké a rýže se pyšnila úžasnou žlutou barvou, takže pokud je u vás důležitá i vizuální stránka, tohle jídlo se vám nepochybně bude líbit.
Na 3-4 porce
1 velký hrnek rýže, 300 g kuřecího masa bez kosti, 3 (ideálně červené) cibule, hrst rozinek, hrst kešu oříšků, nějaké zelené bylinky na posypání - pro autenticitu určitě koriandr, spousta koření - svitek skořice, lžička kurkumy, 6 tobolek kardamonu, lžička mletého koriandru, lžička sušeného zázvoru, lžička garam masaly, lžička kmínu, lžička soli...a cokoli dalšího indicky laděného vám přijde pod ruku.

Cibule nakrájejte na půlkolečka a dejte opékat na pánev. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky a tak po deseti minutách, až budou cibule dozlatova opečené, přihoďte do pánve. Dále přidejte všechno koření kromě skořice a kurkumy, opečte, pak mírně podlijte vodou a nechte dusit.

Mezitím už se vám vaří hrnec vody, kam vhodíte skořici, kurkumu a rýži. Vařte mírným varem, odkrytě, dokud rýže nezměkne. Pak slijte a žlutou rýži přidejte k směsi na pánvi obohacené ještě o rozinky a kešu oříšky dle chuti. Všechno důkladně zamíchejte a servírujte ozdobené něčím zeleným.

Žádné komentáře:

Okomentovat