pondělí 1. června 2015

24 hodin v Yeosu


"Skoro každý autobus z autobusového nádraží vás zaveze k Jangang-dong rotary do centra města." Tyhle věty v průvodcích mi nahánějí hrůzu.:) 555, 112, 35? Po chvilce odhodlávání do jednoho vozítka nastoupíme a doufáme, že za chvilku budeme v centru Yeosu, odkud snad pěšky trefíme do hotelu. Vyšlo to. Naším novým útočištěm se stal Nabijam Guesthouse, ze všech vyzkoušených korejských hotýlků ten nejkorejštější. Personál na nás za celou dobu nepromluvil ani slovo a snídaně neobsahovala toast ani marmeládu, zato kimchi (Yeosu se chlubí svou hořčičnou variantou), smaženou rýži a jakýsi vývar ze zelených listů. Jistě zajímavá zkušenost.

Yeosu je na korejské poměry menší město (300 000 obyvatel), které leží na jihu, v místech, kde je korejské pobřeží nesmírně členité a kouzelné. Díky této skvělé poloze město vlastně nepotřebuje žádné vyhlášené turistické atrakce, stačí procházet se a užívat si ty krásné výhledy. A přesně to jsme dělali.

Nejprve k Dolsan bridge, který spojuje Yeosu s ostrovem Dolsan. Pak podél pobřeží, přes rušný rybí trh, kolem přístaviště trajektů, centrálního kulatého náměstí se sochou admirála Yi Sun-sina, s malou odbočkou k Jinnamgwan, kolem červeného majáku a tunelem k promenádě na mini ostrůvek Odongdo. Okolo ostrova, zpět a stále dál podél pobřeží až k areálu Expo 2012. Říkáte, že už to stačí? Asi ano, byla to pořádná procházka.

A co hezkého jsme během ní viděli? Onen Jinnamgwan je největší korejská jednopatrová dřevěná stavba, stejně jako všechny chrámy hezky barevná a svou velikostí i umístěním působivá. Na Odongdo nás výtah vyvezl nahoru na maják, odkud je docela hezký výhled. Na ostrově najdete také hudební fontánu, stezku pro bosé nohy, dramatické pobřeží a bohatou vegetaci, poskytující velmi vítaný stín. V areálu expa je patrné, že jsme přijeli o tři roky později...i velké nepohyblivé kolo, kdysi symbol celé akce, vypadá trochu rezavě. Je tu ale oblíbené, zvenku velmi dobře vypadající akvárium...vevnitř jsme nebyli.

Zpět do hotelu jsme to vzali zkratkou přes město. Místo doporučované syrové ryby jsme tentokrát zašli do restaurace na bibimbap. Objednali jsme si dva různé, abychom zjistili, že jejich složení je identické, jen se jeden z nich (dolsot) podává v horké nádobě. (Další zjištění bylo, že není taktické konzumovat nejdřív přílohy, které mi moc nechutnají - jakmile nám došly velké kostky nakládané ředkve, obratem nám byly doplněny.)

Na další den jsem plánovala návštěvu buddhistického chrámu Hyngiaram, který leží na jižním cípu ostrova Dolsan, asi hodinu jízdy od města. Sedíme na zastávce a čekáme na jeden ze tří možných autobusů, prý se tak jednou za hodinu některý objeví...Prší. Musíme dnes zvládnout ještě dlouhý přesun do další destinace. Jsem trochu nervózní a je mi zima...čas na plán B. Z autobusu vystoupíme hned za mostem, půjdeme si prohlédnout želví loď, pokocháme se výhledem na Yeosu z Dolsan parku a vydáme se dál.

Želví loď je zvenku nádherná. Vevnitř nepršelo a byli jsme tam úplně sami, což dodalo celé prohlídce speciální atmosféru...Pak jsme vystoupali kousek nahoru do Dolsan parku. Jezdí odtud lanovka přes moře na pevninu, samozřejmě nesmí chybět hezký výhled na most Dolsan...A mě nejvíc zaujaly kýčovité sošky srnek, zeber a podobných zvířátek, zdobených neonovými barvami a svým způsobem strašně stylové.:)


Žádné komentáře:

Okomentovat