čtvrtek 11. června 2015

Zeleninová polévka s kuřecími nočky

Vzít dva recepty a zkombinovat je do jednoho. Je to váš obvyklý postup? Tak to máte můj obdiv.:) Mně se to tentokrát povedlo - musím říct, že minimálně recept na kuřecí knedlíčky s estragonem k tomu byl přímo určen, neznám nikoho, kdo by si je uvařil k večeři jen tak...i když, vlastně proč ne...
Byly moc dobré, jemné chuti, v které by zřejmě krásně vynikl estragon, kdyby mi mé zatím prosperující rostlinky nebylo líto a obětovala bych více než jeden stonek...takto byla jeho chuť velmi nevýrazná. V polévce je oproti klasickému zeleninovému vývaru navíc trocha červené čočky: jednak to odpovídá receptu z nedávného Albert magazínu, jednak jsem původně chtěla dělat čočkový salát...pak spolubydlící dostal vybrat, jestli salát nebo polévku...no a nakonec to dospělo až k polévce, kde čočka hrála jen vedlejší roli. To jen tak pro vysvětlení.
Zeleninová polévka: Nakrájejte na půlkolečka jednu cibuli, dále vytvořte rozumně velké kousky z jedné velké mrkve a čtvrtky celeru. Na oleji opékejte nejdříve samotnou cibuli, pak chvíli všechno dohromady. Okořeňte lžící mletého koriandru a nechte rozvonět. Poté zalijte alespoň litrem horké vody, vhoďte kostku bujónu a kolem 100 g červené čočky. Nechte patnáct minut vařit, pak ochutnejte a případně dochuťte.

Kuřecí knedlíčky (podle Kuchařky z farmářského trhu): 200 g kuřecích prsou, 200 ml smetany na vaření, 1 vejce, lžíce sušeného estragonu nebo listy z čerstvého, půl lžičky soli, čerstvě mletý pepř.

Kuřecí maso rozmixujte, přidejte smetanu - já použila jen asi polovinu - a spojte v hladký krém. Pak přidejte vejce, nadrobno nasekaný estragon, pepř a sůl a důkladně promíchejte. Ze směsi pomocí dvou čajových lžiček tvarujte drobné nočky a vhazujte do vařící osolené vody. Až knedlíčky vyplavou, jsou uvařené.

Nakonec: Knedlíčky umístěte na talíř a zalijte vývarem - nebo naopak. Pokud máte zrovna při ruce ještě nějakou zelenou bylinku, určitě neváhejte jí polévku trochu přizdobit.

Žádné komentáře:

Okomentovat