pátek 29. ledna 2016

Banánový chlebíček

Pojedu na hory! Už dnes večer...mou radost kazí jen to, že jsem minulou noc díky dráždivému kašli spíš probděla než prospala a nejsem si jistá, jestli působení horkého nápoje a extra silných hašlerek bude dostatečné. Doufejme, že ano...tenhle banánový chlebíček v sobě žádné zázračné účinky mít nemá. Ale recept je dostatečně jednoduchý a výsledek příjemně kompaktní a údajně i trvanlivý - díky všem těmto vlastnostem byl letos vybrán jako společník na výlet do italských hor. Nutno dodat, že celá polovina se na výlet nepodívá, protože byla díky svým výborným chuťovým vlastnostem snědena ještě před odjezdem. Nic překvapivého, vzhledem k tomu, že doma nemá momentálně v kategorii jedlých a dobrých věcí moc konkurentů.
Bez ohledu na to, jestli se chystáte do Itálie na hory, do Chorvatska k moři, nebo prostě máte doma tři přezrálé banány, tento chlebíček zkuste. Myslím, že nebudete litovat (a určitě si to myslí i zdroj receptu).

Na 1 chlebíček (forma na biskupský chlebíček):
3 zralé banány (nemusí být nutně přezrálé, ale rozhodně ne zelené), 115g másla, 200g mouky, 140g hnědého cukru, 100g (mléčné) čokolády, 2 vejce, lžička jedlé sody, špetka soli, 125g bílého jogurtu

Banány rozmačkejte vidličkou na kaši. Čokoládu nasekejte nadrobno (bohužel je to úkon, který dá jednoznačně nejvíc práce - pokud máte šanci koupit rovnou chocolate chips, neváhejte). Smíchejte rozpuštěné máslo a cukr, postupně přidejte obě vejce, mouku se solí a sodou, banány, jogurt a nasekanou čokoládu.

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy přeneste připravené těsto a dejte péct zhruba na hodinu. Na konci bude povrch chlebíčku zlatavý a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde ven suchá.

Žádné komentáře:

Okomentovat