pátek 29. ledna 2016

Kuřecí kastrol s knedlíkem

Venku deset stupňů pod nulou. Dvacet centimetrů sněhu a ve čtyři odpoledne už je tma. Nelíbí se vám to? (Nevadí, v Praze tato situace nastává velmi zřídka.) Ale to jsou přece ideální podmínky pro vaření sytých, krémových, teplých jídel. Jako třeba tohoto kuřete s knedlíkem. Ne, nepopletla jsem to, dle všeho to vypadá, že chicken with dumplings je klasický recept americké kuchyně, který by vám vaše minnesotská babička naservírovala jako poctivé domácí jídlo.
Nevím, jestli to tak mělo být, ale mě z toho vzniklo něco, čemu bych říkala spíš noky - a celé jídlo mi nejvíc připomínalo zahuštěný kuřecí vývar s nočkama. Na to, že tohle jídlo se vaří v jednom hrnci, byl mezivýsledkem plný dřez špinavého nádobí - nejde úplně o rychlovku na půl hodiny, ale ve všední den večer se to zvládnout dá a můžete si být jisti, že nikdo z vaší rodiny nezůstane hladový (tedy pokud neodmítají konzumovat kuře, vařenou zeleninu a tak). Já si pochutnala....a ten chaos v kuchyni jsem nakonec taky nějak zvládla zpacifikovat. :)

Na 6 porcí:
4 kuřecí čtvrtky, 1 cibule, čtvrtka velkého celeru, 4 stonky řapíkatého celeru, hrnek mražené zeleniny (mrkev/hrášek), půl svazku petrželky, olej, kuřecí vývar (cca litr), trochu mléka, bobkový list, lžíce tymiánu, sůl, pepř, lžíce mouky
Knedlíky: 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek mléka, čtvrt hrnku másla/vypečený tuk z kuřete, půl lžičky soli, lžíce prášku do pečiva

Kuře omyjte, osušte, jemně osolte a opepřete. Zprudka opékejte na troše oleje, aby kůže zezlátla - pokud nemáte extra velkou pánev, musíte nadvakrát.
Do výpeku přidejte nakrájenou cibuli, posléze i oba druhy celeru. Chvilku opečte, zaprašte moukou a osmažte. Poté přilijte horký vývar a trochu mléka (pokud jste zatím opékali na pánvi, nyní už budete potřebovat hrnec), přihoďte bobkový list a tymián, k zelenině vraťte opečené kuře bez kůže a vařte tak 45 minut, aby kuře změklo.
Uvařené kuřecí čtvrtky oberte - maso by mělo jít oddělit od kosti s pomocí vidličky - maso vraťte zpět do hrnce, přidejte zelenou petrželku.
Připravte těsto na noky: smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva, přidejte rozehřáté mléko a máslo a dobře promíchejte - měla by vzniknout hustší hmota.
S pomocí dvou lžic tvořte knedlíčky a ty vkládejte ke kuřeti, aby byly zčásti ponořené. Vařte ještě asi 15 minut a nelekejte se, knedlíčky zvětší svůj objem.
A můžete podávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat