pátek 8. ledna 2016

Silvestrovský talíř

Na Silvestra jsem letos trochu sobecky nikoho nepozvala, chuť na chlebíčky s pomazánkou uspokojila už o pár dní dřív šunkovou pěnou, a místo jednohubek si tak užívala pár malých experimentů. Modrý talíř obsahuje pár koleček okurky (zrovna tohle experiment nebyl :)), obložený chléb s čedarem, vepřovým masem a smaženou cibulkou, bramborovou tortillu, česnekový dip a malý celerový salátek. Na bílém talíři je přesně to samé. A kdyby vám to náhodou nebylo jasné, na tom fialovém je také bramborová tortilla.



Celerový salát
Doporučuji jako přílohu k nějakému masu či jako součást chlebíčků se šunkou, samotné je to takové...celerové.
1 menší celer, 100ml zakysané smetany, 100ml majonézy, alespoň lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř, lžíce citronové šťávy
Celer nakrájejte na drobné hranolky, smíchejte se zbylými ingrediencemi a nechte chvíli odležet.

Česnekový dip
Doporučuji k bramborové tortille či případně jakékoli čerstvé zelenině. Ale milovníkům česneku určitě bude chutnat bez ohledu na doprovod.
3 stroužky česneku, 3 lžíce majonézy, lžíce čerstvé zelené petrželky
Smíchejte. Ale pokud vám to přijde moc jednoduché, majonézu si můžete vyrobit sami z olivového oleje a vajec.

Bramborová tortilla či, chcete li, omeleta
Doporučuji jako lehkou a finančně jednoznačně výhodnou večeři pro ty, co se nebojí obracet jídlo vzhůru nohama.
4 velké brambory, 6 vajec, 1 cibule, olej na smažení, sůl, pepř
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké (pokud možno všechny stejně) plátky. V pánvi rozehřejte olej a brambory na něm opékejte asi 20 až 30 minut, aby byly měkké a opečené. Asi tak v polovině přidejte i cibuli na kostičky. Vejce si rozšlehejte v misce, osolte a opepřete a nalijte na směs v pánvi. Smažte na středním ohni asi 5 minut, až vejce ztuhne.
Pak pánev přiklopte talířem a šikovně otočte. Obrácenou omeletu vraťte z talíře pokud možno v jednom kuse zpět na pánev a smažte další 3 minuty. Podávejte rozkrojené na trojúhelníčky.

Chlebíček (n-krát)
Nejen pro ty, kterým občas chybí vysokoškolská matematika tak jako mně (ačkoli to s ní vůbec nesouvisí)
n plátků chleba, n menších řízků z vepřové plece/krkovičky, n plátků čedaru, n kyselých okurek,
cap(n/3) cibulí, přiměřené množství majonézy a hořčice, sůl, pepř

Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi na troše oleje, z každé strany stačí pár minut.
Cibuli nakrájejte na plátky a pozvolna opékejte na oleji, můžete přidat trochu cukru a balzamikového octa.
Každý krajíc chleba jemně pomažte majonézou a hořčicí, na to položte plátek čedaru a takto připravený základ dejte zapéct pod gril, než se sýr mírně rozteče. Chleba poté doplňte plátky kyselé okurky, opečeným masem a smaženou cibulkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat