sobota 9. ledna 2016

Kuře v čočce

Tradiční novoroční čočku jsem letos zvládla o den později, což je určitě lepší než vůbec. Samotné jídlo moc tradiční nebylo...vybrala jsem jeden z receptů z Apetitu, poprvé ve svém životě zakoupila francouzskou čočku a doufala, že se opravdu uvaří tak rychle, jak všude píšou. A měli pravdu.:) Takže vaření čočky už nemusím plánovat den dopředu...pro ty, co den dopředu občas plánovat nezvládají, skvělá zpráva. Čočka s kuřetem v téhle podobě mi moc chutnala, a kvůli kuřeti to nebylo. Krásně krémová dávka zelené luštěniny byla po všem tom vánočním hodování vítaný odklon k něčemu snad zdravějšímu (zelenějšímu určitě).

Na 4 porce:
8 kuřecích paliček, 200g francouzské zelené čočky (rychle změkne, ale domnívám se, že normální by šla použít také), půl svazku petrželky kudrnky, dvě lžíce zakysané smetany, lžíce dijonské hořčice, 750ml kuřecího vývaru, olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku

Kuřata osolte, opepřete a ve větším hrnci na oleji opékejte tak, aby kůže trochu zezlátla. Odložte na talíř, do výpeku vhoďte cibuli na kostičky a pár minut smažte, pak přidejte česnek na plátky, čočku a vše zalijte horkým vývarem. Do hrnce vraťte i kuře, přiklopte a vařte 30 minut. Pak odklopte, zvyšte plamen a nechte ještě asi 20 minut vařit, aby se odpařila přebytečná tekutina. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu, hořčici, zelenou petrželku nadrobno nasekanou a případně dochuťte solí a pepřem.

Žádné komentáře:

Okomentovat