neděle 17. ledna 2016

Zeleninové taštičky s dipy (samosa)

Hrozí vám nudné nedělní odpoledne? Mám pro vás recept, jak mu čelit. Vařením.:) Tento konkrétní recept na indické taštičky má šanci vás zabavit na celé odpoledne a nakrmit na dva dny dopředu. Nejsem si jistá, jestli poměr práce/výkon není v tomhle případě mírně neoptimální - doporučuji vyzkoušet použít jiné těsto, než jaké vám tady popíšu, či snad i použít těsto listové. Výsledné chuti by asi pomohlo i osmažení na oleji místo pečení v troubě, ale někdy je dobré dát přednost zdravější variantě. Rozhodně doporučuji nevynechávat dipy a nepřehánět to s chilli - můj chilli dip byl jednak moc dobrý, a jednak odporně pálivý...

Mátovo-jogurtový dip:
Smíchejte 200g bílého jogurtu s polovinou okurky (nastrouhané) a půl svazkem máty. Dochuťte solí a pepřem.

Chilli dip z pečených paprik
Dvě velké červené sladké papriky a dvě malé jedno jak barevné chilli papričky mírně pokapejte olivovým olejem a dejte na 200 stupňů péct do trouby, aby se na jejich slupce začaly vytvářet černé puchýřky. Chilli papričky bude zřejmě třeba vyndat o něco dříve.
Paprikám pak sloupněte slupku, odstraňte semínka a nakrájejte nadrobno.
Na oleji osmažte jednu cibuli na kostičky mírně dozlatova, pak přidejte nakrájené papriky, trochu hnědého cukru a balsamica a nechte zkaramelizovat. Výsledek by měl být příjemně sladko-pálivý.

Samosy (podle Jamieho)
Těsto: 500g hladké mouky, 120 ml oleje, půl lžičky prášku do pečiva, lžička soli, 150ml studené vody
Zeleninová náplň: 4 větší brambory, 2 mrkve, 100g hrášku, 1 cibule, šťáva z půlky citronu, indické koření dle chuti: lžíce mletého koriandru, lžíce garam masaly, lžíce mletého římského kmínu, fenyklová semínka, pepř, sůl, lžíce kari, zelený koriandr

Na těsto nejprve zkombinujte všechny sypké přísady, k nim přidejte olej a prsty propracujte. Nakonec přilijte vodu a vytvořte soudržné těsto. To nechte pod vlhkou utěrkou alespoň 30 minut odpočinout.

Mrkev a brambory nakrájejte a ve vroucí vodě uvařte doměkka. Cibuli smažte na oleji hezky dozlatova, přidejte kari/římský kmín/koriandr, nechte rozvonět, přidejte hrášek, uvařené brambory, rozšťouchejte, ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, citronem. Koření se nebojte použít větší množství, směs by měla mít výraznou chuť. Pokud si myslíte, že každé indické jídlo má být pikantní, můžete přidat i chilli.

Těsto rozválejte, nakrájejte na menší kusy, ty vždy stočte do kornoutku, naplňte lžící náplně a uzavřete. Pečte na plechu potřeném olivovým olejem, zeshora pokapané olivovým olejem, na 180 stupňů, asi 45 minut - nebo smažte v pánvi na oleji.

Podávejte studené či teplé, doprovázené dipy a případně posypané koriandrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat