pátek 9. října 2015

Slaný závin s červenou řepou (bez kečupu)

Potřebujete nalákat na výlet do přírody někoho, komu se tam tak úplně nechce? Co zkusit tenhle trik: upečte s sebou něco dobrého. A pokud se váš spoluvýletník akce účastní dobrovolně a rád, můžete tenhle závin připravit i jako překvapení. V souboji s chlebem se šunkou (nebo i sýrem) jednoznačně zvítězí. Barvou i chutí.:) A vašemu zdraví trochu řepy jistě jen prospěje.

Na 1 velký závin:
400g listového těsta, 2 větší červené řepy, 2 cibule, 150g balkánského sýra, lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 vejce, kmín, sůl, pepř, lžíce balsamikového octa, tymián nebo jiná bylinka, olej

Cibule nakrájejte na kostičky, řepy oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Na oleji chvilku smažte nejprve cibuli, pak i řepu. Osolte, opepřete, pokud chcete, přidejte i nějakou bylinku a pokud vám to přijde jako dobrý nápad, tak i trochu balsamica (mně to tak chutnalo). Opékejte do změknutí. Nakonec přidejte najemno nakrájený balkánský sýr a volitelně i ořechy.

Listové těsto rozválejte na pomoučněné ploše na plát. Asi 5 cm kraj nechte volný, na zbytek naneste náplň. Pokud vám zbyl balkánský sýr, můžete ho nasypat nahoru. Pak závin zabalte, shora potřete vejcem a posypte kmínem. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut dozlatova.

Pokud s vámi závin neputuje na výlet, můžete si k němu dopřát kopeček zakysané smetany.


Žádné komentáře:

Okomentovat