sobota 24. října 2015

Sobotní hovězí po burgundsku

Pokud hledáte příjemnou náplň sobotního dopoledne, je tento slavný a v současné době nejspíš i populární pokrm určitě vhodná možnost. Vůně masa dušeného se spoustou zeleniny a červeným vínem hezky prostoupí váš byt a vy můžete několik hodin pouze v klidu přihlížet. Když už byste se mohli pomalu začít nudit, je čas na finální úpravy - osmahnutí žampionů, cibulek a výrobu kaše, pokud nedáte přednost křupavé francouzské bagetce.

Z hlediska úprav klasického receptu bych možná vynechala žampiony na úkor více zeleniny, ale to je spíš implementační detail.:)
Na 6 - 8 porcí  (1 větší hrnec):
kilo hovězího masa (já měla krk, ale příště bych asi zvolila něco libovějšího), 100g slaniny, 2 velké mrkve, půlka celeru, 1 cibule, 1 rajský protlak, 250g malých žampionů, 1 sklenice sterilovaných cibulek (náhrada za šalotky), 500ml červeného vína, 500ml hovězího vývaru, sůl, pepř, bobkový list, bylinky (rozmarýn, tymián...), olej, olivový olej, máslo, lžíce cukru

Postupuje se nějak takto: na pánvi opékejte slaninu na kostičky, pokud nepustí dost tuku, přidejte ještě kapku oleje, a také cibuli najemno. Až je slanina s cibulkou hezky opečená, směs odložte na talíř a do pánve dejte hovězí maso - mělo by být nakrájené na větší kostky (3 cm). Nechte ho osmahnout hezky do zlatova. Opět vyjměte a opečte ještě kořenovou zeleninu. Pak vše umístěte do jednoho velkého hrnce, opepřete, osolte podle slanosti vývaru. Přidejte bobkový list a bylinky. Zalijte vínem a vývarem tak, aby bylo vše tak akorát ponořené.

Na mírném ohni nechte směs dusit tak 3 - 4 hodiny. Asi hodinu před koncem můžete začít s dokončovacími pracemi. Na směsi olivového oleje a másla osmahněte žampiony, které potom přidáte do hrnce k masu. Něco podobného udělejte s okapanými sterilovanými cibulkami, doporučuji je osmahnout s trochou cukru navíc (nebojte, zní to divně, ale ty cibulky nebudou v jídle kyselé ani moc sladké).
Ke směsi v hrnci přidejte ještě rajský protlak, výrazně to zlepší barvu.

Dochuťte dle svých představ, nemělo by to být složité. Jako přílohu jsem připravila krémovou bramborovou kaši a tato kombinace mi zcela vyhovovala, dokážu si ale pokrm představit i s rýží nebo francouzskou bagetou. A také se sklenkou červeného vína, ale i bez ní. Stejně jako jiná jídla podobného typu se tenhle pokrm snadno ohřívá a výborně chutná i druhý den.

Žádné komentáře:

Okomentovat