čtvrtek 22. října 2015

Dýňová polévka aneb oranžové kouzlo podzimu

Podle mě je na dýni jednoznačně nejlepší její krásná oranžová barva. Do chmurného podzimu jako dělaná. Dýňová polévka je navíc strašně jednoduché jídlo, takže prozářit si s ní jeden večer může opravdu každý. Je už jen na vás, jestli zkusíte pikantní variaci s chilli, nebo ponecháte jemnou dýňovou chuť bez větších přídavků.
Na 4 porce:
1 menší dýně Hokkaido (1kg), půl plechovky kokosového mléka, litr zeleninového vývaru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, lžička kari, lžička chilli (dle vaší chuti), opečené slaninové kostičky nebo rohlíčky na doladění, olej, sůl, pepř

Dýni nakrájejte na kostky (pokud máte Hokkaido, radujte se, že ji nemusíte loupat), cibuli na kostičky a česnek na plátky. Na oleji chvilku opékejte cibulku, pak i česnek a dýni do změknutí. Přidejte kari, chilli, sůl a pepř a zalijte vývarem plus kokosovým mlékem. Pár kapek ponechte na ozdobení. Vařte asi půl hodinky, pak vezměte na pomoc mixér a rozmixujte na hladký krém. Ochutnejte a případně přidejte chilli apod. (odebrat asi nepůjde...).

Podávejte horké např. s opečenou slaninou, rohlíčky nebo na co zrovna máte chuť. A užívejte barvy podzimu!


Žádné komentáře:

Okomentovat