sobota 10. října 2015

Jablečné čtverečky s ořechy

Frangipane. Co je to? Ze složení tohohle dezertu, který se původně pyšnil tímto honosným názvem, se dá vydedukovat, že to je směs oříšků (mandlí), másla, cukru a vajec. Google to potvrzuje. Ale když už jsem si dovolila mandle nahradit vlašskými ořechy, nahradíme i tento název něčím obyčejnějším. Vy těmto jablečným kouskům říkejte, jak se vám líbí. Originální znění s použitím mandlí a mnohem lákavější vizuální stránkou hledejte v Apetitu.
Na 12 kusů:
6 malých pevných jablíček, 300g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 75g másla, 200g mletých oříšků, 1 vejce, 500g listového těsta, a nějaký hříšný doplněk k podávání (šlehačka nebo vanilková zmrzlina)

Jablíčka oloupejte, rozpulte a opatrně vykrojte jádřinec. Do hrnce dejte půl litru vody, 200g cukru a vanilkový extrakt. Zahřívejte, až se cukr rozpustí, vložte jablka. Pod pokličkou dále mírně zahřívejte asi 20 minut, aby jablka změkla, ale stále držela tvar - určitě nechcete jablečné pyré (přiznávám, moje jablíčka k tomu neměla daleko).

Na ořechovou nádivku šlehejte máslo s cukrem do světlé pěny. Dále přidejte mleté ořechy a vejce.

Těsto rozválejte a rozkrojte na 12 stejných čtverců. Ideálně by se měly vejít na jeden plech vyložený pečicím papírem. Na každý čtverec rozetřete lžíci oříškové směsi a na ni položte řezem dolů jablko. Pokud to jde, udělejte do něj zvnějšku rovnoběžné zářezy a mírně zatlačte do směsi.

Dejte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 45 minut. Mezitím svařte sirup, v kterém se vařila jablka, aby zhoustnul. Upečené řezy potřete připraveným sirupem (já myslím, že tenhle krok lze vynechat) a podávejte teplé se (studenou) vanilkovou zmrzlinou...nebo šlehačkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat