sobota 24. října 2015

Švestkový koláč s pudingovým krémem

Tak mi přijde, že švestky už jsou trochu po sezóně. Možná tomu tak bylo dokonce i v době, kdy jsem před čtrnácti dny tenhle koláč pekla. Až tak, že část švestek musely zastoupit blumy. Čím zastupovat, až už nebudou ani blumy, nevím...možná kompotem. A proč? Protože až budete mít chuť na ovocně-vanilkový koláč, tohle je jeden vhodný kandidát. Koláč tentokrát jedl i tatínek. Hodnocením "Je to dobré, díky tomu pudingu" nevím, jestli se můžu chlubit.
Na 1 kulatý 26cm koláč:
Těsto: 250g hladké mouky, 75g krupicového cukru, 1 balení vanilkového cukru, špetka soli, půl lžičky kypřícího prášku, 125g másla, 1 vejce
Náplň: 750g švestek, 300ml mléka, 1 balíček vanilkového pudingu, 3 vejce, 200g smetany, 60g másla, 2 lžíce hladké mouky, 100g cukru

Návod na přípravu těsta není potřeba: jednoduše smíchejte všechny suroviny dohromady a vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho na placku a vyložte jím koláčovou či dortovou formu, kterou jste nejprve vymazali máslem. Možná už byste v této fázi chtěli koláč umístit do trouby a nechat předpéct, ale není to třeba. Švestky vypeckujte a nakrájete na čtvrtiny. Těmi poklaďte koláč, slupkou dolů.

Pudingový krém připravíte takto: ve 4 lžících mléka rozmíchejte mouku, vejce a puding. Zbytek mléka spolu se smetanou, máslem a cukrem přiveďte k varu. Pak přidejte pudingovou směs a vařte do zhoustnutí, nemělo by to trvat dlouho.

Krém nalijte na švestky a koláč dejte do trouby vyhřáté na 175 stupňů. Za hodinu by mělo být hotovo, ale než půjde nakrájet na úhledné řezy, budete muset ještě chvilku počkat.


Žádné komentáře:

Okomentovat