čtvrtek 22. října 2015

Pudingoví šneci (po francouzsku - chinois)

Po dost dlouhé době jsem si zase jednou hrála na vzornou hospodyňku a strávila celé sobotní dopoledne vařením/pečením. Menu bylo mírně sváteční a mírně francouzské - na plotně bublalo hovězí po burgundsku a v troubě se pekli vanilkoví šnečci XXL. Tak trochu idylka, viďte.:)

Na tenhle dezert se zvláštním názvem chinois jsem se vlastně chystala už delší dobu (nalákal mě především crusty corner, ale udávaná doba kynutí těsta mě odrazovala od přípravy ve všední den večer, kdy preferuji sladkosti, u nichž jsem schopná výsledek ochutnat tak do hodinky od začátku přípravy. Kromě toho kynutí ale výroba chinois náročná není, navíc alespoň mě to velmi bavilo. Vanilkový krém můžete ochutnávat už v průběhu - a ta radost, když vidíte, jak se šnečci zvětšují na dvojnásobek původní velikosti - super zážitek. :)
Na dortovou formu o průměru 26-28 cm:
Těsto: 100ml mléka, půl kostky droždí, 2 vejce, 50g cukru, 90g másla, 400g hladké mouky a špetka soli
Náplň: 500ml mléka, 50g hladké mouky, 100g cukru, 3 žloutky, vanilkový cukr/esence, kapka rumu, 50g rozinek

Pokud chcete, rozinky namočte do rumu. 

Jinak začneme přípravou těsta. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek (10 minut). 
Mouku smícháme se špetkou soli a cukrem. Přilijeme k ní kvásek, vejce a rozpuštěné (vychladlé) máslo. Vypracujeme těsto, které se bude chlubit přívlastky hladké, pevné a nelepivé. V míse přikryté utěrkou ho necháme na teplém místě dvě hodiny kynout.

Na přípravu vanilkového krému ani celé dvě hodiny potřebovat nebudete.:) Cukr se žloutky utřete do pěny a přidejte mouku. Vznikne velmi hustá a sytě žlutá směs. Mléko zahřívejte s vanilkou až k varu, pak trochu přilijte do žloutkové směsi, promíchejte, směs nalijte zpět k mléku a míchejte do zhoustnutí (mělo by k tomu dojít velmi rychle). Nechte vychladnout.
Přichází čas na výrobu samotných šneků. Z těsta oddělte asi třetinu, z té vyválejte kolečko na dno máslem vymazané dortové formy. Zbytek těsta rozválejte na pomoučněné ploše na velký tenký obdélník. Ten potřete vanilkovým krémem, posypte rozinkami a zarolujte do rolády. Tu pak ostrým nožem opatrně nakrájejte na cca 5cm vysoké kousky a ty skládejte řezem dolů do dortové formy. Mezi jednotlivými kusy nechte mezery.

Takto připravený dezert nechte ještě asi hodinu kynout - šneci pořád rostou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů hezky dozlatova (kdyby k tomu došlo příliš rychle, zakryjte šneky alobalem). Nakonec můžete ještě nahoře potřít směsí vody/rumu/moučkového cukru.

Tak to je vše. Doufám, že budete stejně nadšení jako já.:)

Žádné komentáře:

Okomentovat