pondělí 25. července 2016

Babička peče: moravské svatební koláčky

Tatínkova maminka, pocházející ze Zlína, dřív často pekla tyhle maličké koláčky. Tatínek si je velmi oblíbil a při poslední návštěvě Zlína si vyžádal recept, aby ho mohla vyzkoušet i naše babička roztocká. Ta chudák tušila, že s výrobou koláčků (z kila mouky!) bude spojeno obrovské množství práce. Jako u jedné z mála věcí tu totiž platí, že "čím menší, tím lepší". Ale zvládla to znamenitě a po návratu z Vilniusu na nás doma čekala tahle dobrota. A to babička nejdřív netušila, že jedna krabice skončí jako drobné pohoštění na jednom zvláštním letním táboře. Jestli na tábor pojedu i za rok, asi bych se je měla naučit sama. A třeba se někdy budou hodit i při jiné příležitosti. :)

Na zhruba dvě krabice koláčků (odhadem 100 ks)
Těsto: 500g hladké mouky, 500g polohrubé mouky, 1 kostka droždí, 5 lžic krupicového cukru, 4 žloutky, 160g másla, půl lžičky soli, 660ml mléka
Náplň: 750g jaroměřického tvarohu (v kostce), případně jiný tvaroh, z kterého vymačkáte vodu, 4 žloutky, rozinky dle chuti
Navíc: povidla, drobenka (např. 100g polohrubé mouky, 100g másla, 100g cukru), máslo na potření

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Smícháme jej se zbytkem mléka, moukou, žloutky, solí a cukrem. Přidáme máslo na kostičky a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě cca 2 hodiny kynout.

Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí. Těsto po vykynutí rozválíme na pomoučněném vále, nakrájíme na čtverečky, na každý položíme trochu náplně a rukou zabalíme do kuličky. V té shora uděláme důlek a do něj umístíme trochu povidel. Koláče klademe na plech vyložený pečicím papírem a zachováváme mezi nimi drobné rozestupy, aby se neslepily k sobě.

Připravené koláčky posypeme drobenkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 165 stupňů hezky dozlatova asi 25-30 minut. Po upečení potřeme okraje koláčků máslem pro větší lesk.

Až vyzkouším, doplním tipy a triky...tak snad se vám povedou i bez nich.

Žádné komentáře:

Okomentovat