sobota 28. listopadu 2015

Žampionové lasagne

Představovala jsem si, že tyhle lasagne budou chutnat jako pizza se smetanou, šunkou a žampiony. Nevím, kde se tahle mírně naivní představa vzala...lasagne nikdy jako pizza chutnat nebudou.:) Ale aspoň mi to poskytlo jistý návod, co všechno chci do těchto lasagní přidat. 
Základem byla samozřejmě inspirace recepty na žampionové lasagne. Už ty jsou překvapivě dost různorodé - některé klasicky s rajčatovou omáčkou, kde žampióny slouží víceméně jako náhrada masa, jiné se žampióny a bešamelem, další přidávají ingredience navíc - šunku, kuřecí maso, kukuřici, sýry...můžete si vymyslet téměř jakoukoli kombinaci a tu vyzkoušet, experimentování u lasagní povoleno.
No a pak jsem zhodnotila domácí zásoby, přidala šunku, hrášek...a upekla mé první žampionové lasagne.


Na 1 pekáč (4 - 6 porcí):
500g žampionů, 100g mraženého hrášku, 1 cibule, 100g šunky, (zhruba) 250g plátů lasagní,
500ml mléka, 50g másla, 50g hladké mouky, 200g strouhaného sýra, olej, muškátový oříšek, pepř, sůl

Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte nahrubo, šunku na kostičky. Na troše oleje nejdříve chvíli opékejte cibuli, pak přidejte šunku, žampiony a nakonec mražený hrášek. Okořeňte solí, pepřem, případně kmínem. Opékejte dost dlouho na to, aby žampióny pustily většinu tekutiny.

Připravte bešamel: nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a chvilku osmažte, pak zalijte trochou mléka a pořádně míchejte. Postupně takhle přilijte mléko všechno. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, směs by měla být hustá a krémová.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Na dno zapékací mísy dejte trochu bešamelu a pak vrstvěte v tomto pořadí: lasagne, bešamel, žampiony, strouhaný sýr, lasagne. Své dílo byste měli zakončit vrstvou bešamelu posypanou strouhaným sýrem.

Dejte péct do trouby na třičtvrtě hodiny. Pokud chcete mít uhledný čtvereček, nekrájejte úplně horké...ale jedlé jsou určitě ihned po dopečení.

Žádné komentáře:

Okomentovat