neděle 8. listopadu 2015

Můj oblíbený slaný koláč (cuketa-mrkev)

Tento koláč si pamatuji jako první recept, co mě zaujal na velmi podařeném blogu crustycorner. A moje tušení, že ten koláč musí být výborný, se potvrdilo. Už dvakrát. Na výlet to přece jenom není úplně ta nejpraktičtější volba, ale v nějaké šikovné krabičce se přenést dá. Nezklame ale ani jako docela sytá večeře, která je zároveň plná zeleniny a když si odmyslíme slaninku, tak i zcela vege. Tvrzením, že je to můj nejoblíbenější slaný koláč, si úplně jistá nejsem, ale možná k té pozici časem dospěje. A co ve vaší domácnosti, povede se mu to taky? Zkuste to.
Na 1 koláč (4 nasytí určitě, více možná):
Těsto: 250g hladké mouky, 150g másla, lžička soli, lžíce citronové šťávy, 2 lžíce vody, 1 žloutek
Náplň: 1 větší cuketa, 2 mrkve, 1 cibule, 100g slaniny, 100g strouhaného sýra, 2 vejce, 200ml smetany ke šlehání, 30ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, olivový olej

Začneme přípravou těsta. Smícháme mouku se solí, přidáme máslo, citronovou šťávu a žloutek. Snažíme se vypracovat hladké těsto, postupně přidáváme studenou vodu, aby drželo pohromadě (měly by stačit dvě lžíce). Z těsta vyválíme plát, který umístíme do lehce vymazané formy. Dno propícháme vidličkou a dáme péct na 190 stupňů a 15 minut.

Cuketu oloupeme a nastrouháme, mrkev také, cibuli nakrájíme na kostičky. Zeleninu osmahneme na olivovém oleji, ochutíme solí a pepřem.

Zbylé ingredience také smícháme - vajíčka rozšleháme, přidáme smetanu, mléko, strouhaný sýr a ochutíme.

Na předpečené těsto rozprostřeme osmaženou zeleninu, zalijeme smetanovou směsí, lehce promícháme a vrátíme zpět do trouby, kde by koláč měl pobýt ještě asi půl hodiny, aby byl upečený hezky dozlatova.

Pravidla pro servírování jsou stejná jako u jiných podobných koláčů: pokud nechcete mít na talíři neforemnou hromádku, ale hezký kus koláče, musíte chvilku počkat, než koláč trochu vychladne.


Žádné komentáře:

Okomentovat