sobota 21. listopadu 2015

Koláčky s tvarohem a rybízem

Máte jedno volné sobotní dopoledne a mražený rybíz? Já se rozhodla z této kombinace vyrobit rybízové koláčky. A ještě mi zbyl čas na sekanou s bramborovo-dýňovou kaší k obědu.:) Musím ale přiznat, že s koláčky jsem úplně spokojená nebyla. Nevím, jak konkrétně je vylepšit, ale těsto bych si představovala trochu jinak. Takové...měkčí, jako u těch, co si koupím v obchodě. Myslím, že tentokrát to zachránil tvaroh, protože celkový výsledek vůbec není špatný. Příště ale určitě zkusím těsto podle jiného receptu. A pokud máte čerstvý rybíz...asi by také byl lepší než mražený. Ale je listopad, co se dá dělat...péct.:)
Na 20 koláčků:
Těsto: 500g polohrubé mouky, 90g másla, 60g cukru, půl kostky droždí, 300ml mléka, 2 žloutky, špetka soli
Tvaroh: 2 vaničky polotučného tvarohu, 40g vanilkového cukru, 1 žloutek
Navíc: rybíz, bílek na potření

Do trochy vlažného mléka přisypeme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku, cukr, špetku soli, přidáme kvásek, vlažné mléko, žloutky a nakonec změklé máslo.
Propracujeme tuhé těsto, mírně posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout zhruba hodinku. Pak pomoučněnýma rukama tvoříme kuličky a ty klademe s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem - 2 plechy by měly stačit. Opět necháme asi půl hodiny kynout.

Tvarohovou náplň připravíme jednoduše smícháním ingrediencí. Kuličky zploštíme, doprostřed dáme vždy lžíci tvarohu, kterou rovnoměrně rozprostřeme po ploše koláčku. Navrch dáme pár kuliček rybízu (já mám v mrazničce pořád zmražený z léta a kupodivu to docela fungovalo).

Okraje koláčků můžeme potřít bílkem, který jsme nespotřebovali do těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 20 minut, okraje by měly trochu zezlátnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat