pátek 17. dubna 2015

Špagety Kung Pao

Do čínské restaurace chodím poměrně často. Bývá to první volba, když máme večer hlad a nechce se nám nic vařit. Většinou to bohužel končí naprostou sytostí a zároveň mírným zklamáním. Proč? Nedokážu si opakovaně objednávat těch pár jídel, co mi chutná, a výběr náhodného jídla z pestrého jídelníčku končívá často ne zcela uspokojivě. Jídlo je moc slané, pálivé, je v něm málo zeleniny a místo masa v těstíčku, na které jsem se těšila, dostanu...maso bez těstíčka. 
Řešení? Možná se vám nebude líbit, ale je to jasné - uvařte si nějakou asijskou variaci doma. Inspiraci můžete naléz třeba na tomhle blogu, který mě fascinuje svou krásnou barevností a jednoduchým elegantním designem. I recepty bývají jednoduché, já si pro začátek vybrala - špagety Kung Pao. Ještě trošku přizpůsobené mým domácím podmínkám.
Recept může vypadat třeba takhle:
1 velká mrkev, 1 jarní cibulka, 1 červená cibule, čtvrtka celeru, hrst arašídů (nesolených), 300 g kuřecích prsou, 300 g špaget, sůl, pepř, olej
Koření, ode všecho 1 až 2 lžíce: sušený zázvor, kari, mletý kardamon.
Na omáčku: půl hrnku sójové omáčky, půl hrnku (kuřecího) vývaru, čtvrt hrnku cukru, 2 lžíce chilli pasty (já měla jen chilli omáčku a sójovou omáčku s chilli), 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce kukuřičného škrobu, lžíce sezamového oleje (ten zatím nevedu)

Ingredience na omáčku jednoduše smícháte a necháte odpočívat stranou. Těstoviny uvaříte klasicky ve velkém hrnci a velkém množství vroucí vody.
Ve velké pánvi na rozehřátém oleji opékejte kuřecí kousky, které jste předtím promíchali se solí a pepřem. Stačí pár minut. Do pánve pak přidejte vše ostatní: cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, celer na plátky. Přihoďte všechno koření a opékejte, aby zelenina maličko změkla, ale zůstala křupavá. Pak přihoďte ještě arašídy, jarní cibulku, zalejte připravenou omáčkou a smažte další dvě minutky. Výslednou směs promíchejte se špagetami a užívejte si projednou snad i zdravou čínskou směs.

Žádné komentáře:

Okomentovat