sobota 25. dubna 2015

Koláč s jablky a lesním ovocem

Tentokrát přikládám jeden již ověřený recept, pocházející z kuchařky Když vaří táta... Táta nevařil, ale koláč jsem pekla již třikrát a vždy sklidil úspěch. Maliny a ostružiny prostě jablkám dodají jiskru, kterou samy o sobě trošku postrádají. Takhle získáme úžasnou barvu a skvělou nakyslou chuť. K tomu si připojte chutné těsto a výsledkem je skvělý zákusek, od kterého vám jeden kousek určitě stačit nebude.:)


Těsto: 440 g hladké mouky, 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, lžíce citronové kůry.
Náplň: 5 velkých jablek, 300g lesního ovoce (já měla mraženou směs z Markse, výborná), 50 g hnědého cukru, lžíce medu, 50 g másla.
Na dokončení: 2 lžíce hnědého cukru, lžička skořice, 1 vejce

Jak na to: Začneme přípravou těsta - smícháme nejprve mouku s cukrem, přidáme na kostičky nakrájené máslo a propracováváme, až se všechny suroviny dobře smísí. Dále přidáme ještě citronovou kůru a dvě vejce a vypracujeme kouli těsta - pokud se moc drolí, přidejte trochu mléka/vody, u mě to ale nebylo potřeba. Těsto dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.

Mezitím máte čas na přípravu jablečné náplně. Jablka oloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci zahřívejte máslo s cukrem, až se rozpustí, přidejte jablka a lžíci medu. Pod pokličkou duste asi 15 minut. Nakonec přidejte červené ovoce a nechte aspoň pět minut společně prohřát.

Koláčovou formu vymažte máslem. Těsto rozdělte na dvě části. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte jednu část na placku větší než vaše forma. Těsto tam přeneste, okraje přitiskněte ke stěně nádoby a přebytek těsta odřízněte. Z ovoce slijte většinu šťávy a rozmístěte ho na těsto. Asi polovinou odložené šťávy ovoce přelijte. Pak rozválejte plát i z druhé části těsta. Okraje koláče ve formě potřete rozšlehaným vejcem a spojte se zbytkem těsta, které vytvoří pokličku. Koláč potřete rozšlehaným vejcem, posypte cukrem a skořicí a párkrát propíchněte.


Pečte v troubě na 180 stupňů 55-60 minut. Doporučuje se koláč postavit na plech rovnou na dno trouby, ale já na to poprvé úplně zapomněla...a nepřišla na to, jakou katastrofu to způsobilo.
Takže dobrou chuť.:)

Žádné komentáře:

Okomentovat