Kdo mi prozradí, proč se tomuhle dezertu říká Key Lime Pie? Dokud to nepochopím, budu mu prostě říkat limetkový koláč. Možná by název mohl začínat i slovem jednoduchý. Pokud zrovna mají v Albertu limetky, což zrovna nebyl můj případ, je to s ním vážně jednoduché. Já musela pro limetky k Vietnamci, ale i tak jsem to zvládla.:) Chuť byla přesně taková, jakou mi slibovali - sladko-kyselá, originální, zajímavá. Dokážu si představit, že s doporučovaným kopečkem šlehačky by to bylo úplně perfektní. Ale na ten v mém případě nakonec nedošlo, koláč byl snězen jen tak.
Těsto: 200 g (máslových) sušenek, 100 g másla.
Krém: 1 slazené kondenzované mléko (400ml), 5 limetek (já měla 3 limetky + 1 velký žlutý citrón), 5 žloutků
Troubu předehřejte na 175 stupňů. Dortovou formu vaší velikosti vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte, rozsekejte či podrobte jiné formě násilí tak, aby z nich vznikla drť bez velkých kousků. Smíchejte se změklým máslem a natlačte na dno formy. Dejte na deset minut péct.
Mezitím smícháme žloutky, kondenzované mléko a šťávu ze všech kyselých citrusových plodů, které jste si za tímto účelem pořídili. Krém nalijeme na sušenkový základ a pečeme dalších dvacet minut: na povrchu se vytvoří lehká krusta a celkově by měl koláč působit veskrze solidním dojmem. Nahoře můžeme ozdobit plátky limetek.
Před podáváním chladíme alespoň tři hodiny, jinak se nám naše citronová pochoutka rozpadne...ale chutnat snad bude tak i tak.:)
Žádné komentáře:
Okomentovat