středa 22. dubna 2015

Jednoduchý jablečný koláč

Už jsem se vám svěřila se svým Velkým problémem s jablečnými koláči? Nejdou vyklopit z formy.
Ano, opakovaně se pokouším o tarte tatin, recept je pokaždé jiný, ale výsledek podobný. Obávám se, že Jednoduchý jablečný koláč je z mého pohledu něco jako oxymoron. Už jen ta práce s jablíčky...natrhat, oloupat, nakrájet...Tenhle koláč má nárok na přízvisko "jednoduchý" především díky svému složení: nevyžaduje ani jednu speciální ingredienci. Tím, jak se plátky jablíček skládají vedle sebe, má navíc šanci i na docela hezký vzhled - když se vám těsto povede rozmístit poněkud souměrněji než mně. Tak do toho.:)
Těsto (bylo ho maličko, nebála bych se množství mírně znásobit) : 125 g hladké mouky, lžička cukru, špetka soli, 85 g másla, 50 ml studené vody
Jablka: 900 g pevných jablek, na plátky, 30 g másla, 40 g cukru
Jablečná poleva: šlupky + odřezky z jablek, 100 g cukru

Na těsto smícháme všechny ingredience kromě vody do podoby drobenky. Pak postupně přidáváme vodu, aby nám vznikla soudržná koule těsta. Zploštíme na placku a alespoň půl hodiny necháme v ledničce odpočinout.

Na pomoučněné pracovní ploše vyválíme z těsta placku přesahující rozměr koláčové formy tak, aby přesahující okraje šly ještě zahnout dovnitř. Přesuneme do lehce vymazané koláčové formy.

Nyní je čas naskládat do formy jablíčka. Snažíme se je umisťovat hezky plátek po plátku vedle sebe do uspořádané formace. Přebývající okraje těsta ohneme dovnitř a jablíčka tak zčásti překryjeme.

Takto připravený koláč potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů.

Pečeme asi 45 minut, jablíčka by ideálně měla změknout a okraje zezlátnout.

Mezitím si vytvoříme jablečný sirup svařením jablečných zbytků, cukru a trochy vody. Tímto sirupem na závěr koláč potřeme...a můžeme podávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat