sobota 5. března 2016

Pořádná pizza - Chicago style

Chvíli jsem přemýšlela, jak tenhle recept pojmenovat. Normálně se mu říká deep dish pizza, deep dish Chicago pizza. V dalším textu se pak objevují nadšená zvolání jako "I decided to go deep dish." nebo "Deep dish is awesome! Proč ale mám používat anglický název, když to jde přeložit do češtiny. Takže pizza z hluboké nádoby, pizza z dortové formy (a Chicaga). Pizza z dortové formy je naprosto skvělá! Nezní to trochu jak Láďa Hruška?
Počítám s tím, že moje pojmenování se také nemusí líbit každému. Tak například pokud sem náhodou zavítá nějaký česky mluvící Ital, který si myslí, že pořádná pizza je ta italská, tenká placka, skromné množství náplně (nedávno jsem snědla jednu s kozím sýrem a řepou a byla výborná, hlavně díky mému oblíbenému kozímu sýru (ale řepa tomu určitě prospěla aspoň esteticky)). Tahle americká je takový její opak: tlusté máslové těsto a na tom hromada sýra a rajčat. V opačném pořadí než normálně, snad aby ta pizza na pohled vypadala zdravěji, vždyť je to samé rajče (v reálu proto, aby se sýr při delší době pečení nepřipálil).
Při průzkumu trhu jsem zjistila, že recepty na tuhle nádheru mají mnoho společného. Všechny jsou dosti tolerantní v otázce toho, čím pizzu naplnit. Prakticky čímkoli - klobásky, slanina, pikantní salám, grilovaná zelenina. Případně se můžete spokojit s kombinací rajčat a sýra, která je zato
naprosto nezbytná. Obávám se, že kdybyste chtěli tuhle pizzu se smetanovým základem, už by se tomu neříkalo pizza, ale quiche.
Pokud se do toho pustíte, můžete se pak chlubit, že jste zvládli techniku "laminování" těsta, což sice zní strašně vědecky, ale jedná se o pouhé promazání změklým máslem. A pak se taky můžete chlubit třeba tím, že víte, co se jí v Chicagu. (Já tam sice byla, ale místo konzumace pizzy jsem v té době dala přednost návštěvě muzea a plavbě na lodi.)
Inspiraci jsem tentokrát čerpala od Sally a Kublanky. Kukuřičnou mouku jsem vynechala jen z důvodu její momentální nedostupnosti. Sušená rajčata jsem přidala, protože mi to přišlo jako dobrý nápad - kdy taky sušená rajčata nejsou dobrý nápad. :) Ne, vážně, hodila se tam.

Na 1 pizzu do dortové formy o velikosti 26 cm (což by mělo bohatě stačit pro dvě hladové osoby, jako zákusek pak třeba i pro šest)
Těsto: 400g polohrubé mouky (cca 50g nahraďte kukuřičnou, pokud máte), 5g sušeného droždí, lžička cukru krupice, půl lžičky soli, 200 ml vlažné vody, 2 lžíce rozpuštěného másla + 3 lžíce změklého másla
Rajčatová omáčka: 2 konzervy drcených rajčat, 1 cibule, 3 stroužky česneku, lžička cukru, 2 lžíce olivového oleje, lžička sušeného oregána, nasekaná čerstvá bazalka, sůl, pepř, chilli flakes dle chuti
Další ingredience: 300g mozzarelly (já použila celá 3 125g balení), 40g strouhaného sýra typu parmazán, lístky čerstvé bazalky, 10ks sušených rajčat

Nejprve se ujistěte, že máte pár hodin volného času. Těsto bude potřebovat dvakrát kynout...což sice nevyžaduje moc vaší pozornosti, ale trpělivosti ano. Pak začněte s přípravou kvásku: smíchejte droždí s cukrem a zalijte vlažnou vodou. Nechte chvíli stát, až se na povrchu vytvoří pěna.
Mouku smíchejte se solí, přidejte rozpuštěné máslo a směs s droždím a vypracujte těsto. Mně to šlo úplně krásně i bez mixéru, nic se nelepilo, těsto brzy začalo hezky držet pohromadě. Až budete mít soudržnou, hladkou kouli, umístěte ji do olivovým olejem vymazané mísy a dejte na teplé místo kynout. Asi za hodinu by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem.

Mezitím můžete připravit rajčatovou omáčku. Cibuli nastrouhejte nahrubo, česnek rozdrťte. Na troše olivového oleje opečte cibuli, až trochu zhnědne, přidejte česnek, zalijte rajčaty, okořeňte oreganem, chilli, doplňte lžící cukru a přiklopené nechte dusit. Omáčka by měla hezky zhoustnout - trochu tekutiny můžete nakonec nechat odpařit při varu bez pokličky - a získat výraznou, příjemně rajčatovou chuť. Dochuťte solí, pepřem a přidejte čerstvou bazalku.

Vykynuté těsto rozválejte (zkuste to bez podsypávání moukou) a potřete zbylým máslem. Plát pak zaviňte do ruličky a dobře utěsněte, aby máslo nevytékalo. Přeložte a opět rozválejte na placku. Nakonec opět přeložte a vzniklý blok těsta nechte ještě hodinu kynout - opět v olejem vymazané míse, kterou tentokrát umístíte do ledničky. Během této hodiny nemusíte dělat vůbec nic - případně už dopředu nakrájet mozzarellu, sušená rajčata a tak dále.

Dortovou formu lehce vymažte olivovým olejem. Těsto rozválejte na kulatou placku a natlačte na dno a boky formy. Nyní můžete začít vrstvit: na dno přijdou plátky mozzarelly, na to lístky bazalky, jakékoli doplňující ingredience - v našem případě sušená rajčata - a nahoru rajčatová směs, kterou posypete parmazánem.

Takhle připravenou pizzu umístěte do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečte 30 - 40 minut. Moje pizza vypadala i ke konci docela bledě, takže tam asi mohla zůstat o něco déle. Upečená ale byla dostatečně.

Poslední pokyn je možná ten nejdůležitější: po vytažení z trouby odolávejte lákání pizzy ještě alespoň 15 minut, aby náplň trochu ztuhla a vy jste po nakrájení získali trojúhelníček pizzy, a ne lečo s pečivem.

No a jaké to bylo? Moc dobré a moc rychle mizející. Tatínek, který se dopředu tvářil velmi negativně, si přidal a prohlásil, že jako zákusek to bylo vynikající. A jak to zhodnotíte vy? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat