pondělí 28. března 2016

Kmínovo-cibulový koláč

Sezóna výletů = sezóna slaných koláčů. Co je na téhle rovnici špatně?
a) Sezóna slaných koláčů je sezónou jejich hlavní suroviny, v tomto případě cibule či sýra.
b) Slané koláče nejsou to nejpraktičtější jídlo na výlet, takže by na pravé straně měl být spíš sendvič.
c) Sezóna výletů je při troše snahy celoroční, a tak ta rovnice postrádá smysl.
d) Slané koláče jsou moc dobré na to, aby měly nějakou zkrácenou sezónu.
Mohla bych se živit jako autorka kvízů, co říkáte? :) A-d je všechno docela správně. V reálu to bylo takto, první jarní výlet, počasí dosti pošmourné, můj společník určitě ocení nějakou chutnou svačinku, nebudu líná a upeču večer koláč. A aby to nebyla nuda, nejlépe nějaký, co jsem ještě nepekla. A jelikož ho budeme jíst na Velký pátek, tak navíc bez masa.
Požadavky byly jasné, odpovídající recept jsem tentokrát nalezla ve svém telefonu. Před nějakou dobou mě v Apetitu zaujal recept na kmínový koláč s blaťáckým zlatem. Představen jako recept využívající ryze české suroviny, z mého pohledu je to spíš lehce počešťěná verze francouzského quiche. Ať je to co je to, je to dobré. :) Chuť kmínu byla tentokrát vzhledem k jeho množství dost výrazná a já si uvědomila, jak takové obyčejné koření může pozdvihnout úroveň pokrmu. Takže já byla spokojená.

Na 1 koláč (d = 26 cm)
Těsto: 200g hladké mouky, 1 žloutek, 100g másla, 2 lžičky kmínu, špetka soli, trochu mléka
Náplň: 30g másla, 2 lžičky kmínu, lžíce sušeného tymiánu, 5 středních cibulí (můžete namixovat obyčejnou a červenou), 220g blaťáckého zlata (já měla napůl s kolibou), 200ml smetany ke šlehání, 4 vejce, sůl, pepř

Začněte přípravou těsta. Kmín (drcený), mouku, sůl a máslo zpracujte do drobenky, přidejte žloutek a vytvořte hladké těsto. Pokud je moc suché, přidejte malé množství mléka, aby se moc nedrolilo.
Zabalte do folie a dejte chladit do ledničky.

Na náplň rozehřejte v pánvi máslo, chvilku smažte nejprve jen samotný kmín (vcelku), poté přidejte cibule nakrájené na plátky a sušený tymián nebo provensálskou směs a na mírném ohni smažte cca 20 minut, aby cibule změkla. Smetanu a vejce prošlehejte se špetkou soli a pepřem.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Dobře přitiskněte ke stranám a dejte na deset minut předpéct. Poté přidejte cibuli promíchanou s 2/3 sýra a vše zalijte smetanou s vejci. Navrch nasypte zbylý sýr.

Pečte asi půl hodiny, aby byl povrch lehce zlatavý. Podávejte teplé či studené.

Žádné komentáře:

Okomentovat