sobota 12. března 2016

Skořicoví šneci

Skořicová vůně, skořicová barva, skořicová zmrzlina, skořicová zubní pasta...nemusíte být zas až takoví fandové skořice, aby vám chutnali tito skořicoví šneci. Název může být lehce zavádějící, ale slibuji, že na výrobu tohoto pečiva žádné živé šneky potřebovat nebudete. Jen spoustu skořice, instantní droždí a pár dalších ingrediencí, které nejspíš máte doma.
Nevím, jak si skořicové šneky představujete vy, ale tohle je podle všeho jejich americká podoba - vláčné, nadýchané sladké kynuté těsto s trochou skořice uvnitř. Nejedná se o žádnou jednohubku, tihle šneci můžou být pořádně velcí. Jeden šnek ke snídani, jeden ke svačince...k obědu si můžete dát něco jiného. :) 
Dezert jsem připravovala ve všední den večer a byla jsem příjemně překvapená, jak to bylo jednoduché. Zdrží vás jen hodina kynutí těsta, během kterého se původně drobné závitky zvětší tak, že zaplní celou dortovou formu. Samotný postup je přímočarý, však ho taky doporučují i těm, co se zatím kynutým těstům vyhýbali. Já se ho naučila od Sally, nějak jsem si ten blog v poslední době oblíbila.
A pak se mi u šneků strašně líbí jejich vzhled. Postavte je doprostřed stolu, přiveďte strávníky a uvidíte, že jim bude skoro líto jednoho šnečka odloupnout. Nakonec se snad odváží, byla by to škoda. 
Jak na to - do dortové formy o průměru 26 cm:Těsto: 345g hladké mouky, 120ml vlažné vody, 60ml mléka, 1 vejce, 5g (půl balení) instantního droždí,  půl lžičky soli, 3 lžíce krupicového cukru, 40g máslaNáplň: 1 velká lžíce skořice, 50g krupicového cukru, 45g másla
Všechno máslo nechte při pokojové teplotě změknout. Smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí. Zahřejte vodu s mlékem a máslem tak, aby výsledná směs byla teplá. Přilijte k sypké směsi, přidejte ještě jedno vejce a vypracujte měkké, nelepivé těsto. Na moukou podsypané ploše ho pár minut propracovávejte, pak ho přesuňte do mísy lehce vymazané olejem a nechte tak 10 minut odpočinout.Mezitím vytvořte skořicový cukr smícháním cukru se skořicí. Dortovou formu vymažte máslem. Těsto rozválejte na tenký plát, ten nejdřív potřete změklým máslem a poté bohatě posypte skořicovým cukrem (téměř až ke krajům). Nakonec sviňte do rolády a rozkrájejte na špalíčky vysoké tak 3, 4 cm. Měly by se vám vejít do dortové formy a ještě mít nějaký prostor kolem sebe.Takto připravené rolky uložte na hodinu na teplé místo, aby měly čas vykynout (hodí se rozehřát troubu, vypnout a rolky nechat v ní).
Po této době už by měli být šneci připraveni na pečení: troubu předehřejte na 190 stupňů a pečte asi půl hodiny, kdyby rolky moc rychle hnědly, můžete ke konci přikrýt alobalem (ale ty moje to nevyžadovaly). Nakonec Sally rolky polévá glazurou, ale já zhodnotila tento krok jako volitelný a prohlásila je za hotové. Nic jim nechybělo, snad jen zvýšená dávka skořice. :)



Žádné komentáře:

Okomentovat