neděle 6. března 2016

Mrkvový salát

Nedělní salát, díl druhý. Za ten týden už jsem si zvládla personalizovat svůj nový pokoj natolik, že se mi v něm líbí znatelně víc (zvlášť když se dívám na kousek zdi s krásným červeným plakátem a sadou plechových poliček s pár random předměty zahrnující bílého psa, kaktus Kornélie, červenou plechovku, oranžové N a výstavu parfémů).
Nedělní salát měl být tentokrát mrkvový s cizrnou. Původně jsem si myslela, že nějaká ta plechovka cizrny se u nás doma najde, jenže tu jsou jenom červené fazole, bílé fazole v chilli omáčce, kukuřice, hrášek, broskve...a cizrna nikde. V místním Albertu jsem tu konzervovanou také hledala marně. Už už jsem chtěla přípravu salátu odložit na pondělí, ale přece neporušíme nově založenou tradici takhle brzy...tak tedy mrkvový salát bez cizrny, zanedlouho třeba bude mrkvový salát s cizrnou (inspirovat se můžete u Jenn).
Update o rok a půl později - tu cizrnu do salátu přidejte, mandle klidně vynechte a místo petrželky použijte mátu. S kořením nešetřete. Už si úplně ten první salát nepamatuji, ale ten druhý byl moc dobrý - a dokonce působil velmi zdravě. :) Nová verze receptu kurzívou.

Na jednu střední misku salátu (dvě osoby snad zasytí):
3-5 středních mrkví, půl svazku kudrnaté petrželky (svazek máty), 1 menší cibule, hrst sušených brusinek, hrst plátků mandlí, 1 konzerva cizrny, 2 stroužky česneku
Zálivka: šťáva z 1 pomeranče, šťáva z 1 citronu, lžíce medu, lžička sušeného zázvoru, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, lžička kmínu, půl lžičky chilli

Mrkve nastrouhejte, cibuli nakrájejte nadrobno, petrželku nasekejte. Oříšky opražte dokřupava.
Vymačkejte šťávu z pomeranče a citronu, přidejte olivový olej, med, zázvor, dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Všechny ingredience na salát dejte do mísy a zalijte připravenou zálivkou. Dobře promíchejte a pokud máte čas, nechte chvíli odležet v lednici.


Žádné komentáře:

Okomentovat