Moje nejoblíbenější verze slaného koláče je cibulová. Dostala jsem od babičky výborný recept, který je odolný i vůči provedení o něco méně zkušenou kuchařkou, takže výsledek chutná vždy skvěle. Tento zelný koláč vypadal dle návodu velmi jednoduše, zelí mám ráda, v mrazničce se nacházel kousek slaniny - nebyl žádný důvod to nezkusit. Výsledný produkt tentokrát nezklamal - jen mu hodně dominovala chuť zelí, takže bych pro příště zvažovala trochu změnit poměr zelí a slaniny ve prospěch slaniny (nebo uzeného masa).
Těsto
- 200 g hladké mouky
- půl lžičky soli
- 100g másla
- 1 vejce
Náplň
- 700 g kysaného zelí
- 250 g slaniny nebo uzeného masa
- 4 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 1 cibule
- olej, pepř, sůl
Začneme přípravou těsta. Mouku smícháme s máslem, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, když se bude moc drobit, je možné přidat trošku studené vody. Kouli těsta necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici - poskytne nám to čas na přípravu náplně.
Slaninu nakrájíme na kostičky, osmažíme na pánvi, postupně přidáme cibuli (nebo i dvě) nakrájenou na kolečka a kysané zelí bez nálevu. V této sestavě dusíme asi deset minut. Vejce smícháme se zakysanou smetanou a ochutíme solí a pepřem.
Z odpočinutého těsta vyválíme kolečko o něco větší než je naše forma, opatrně ho do ní přeneseme a pořádně přitiskneme k okrajům. Dno propícháme vidličkou a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů předpéct asi tak na deset minut. Poté vyndáme, naplníme zelnou směsí a zalijeme vejci ve smetaně. Celý koláč ještě posypeme čerstvě mletým pepřem a pokud nám zbyl nějaký plátek slaniny, můžeme ho přidat navrch na ozdobu.
Pak už stačí odložit koláč asi na půl hodiny do trouby. Dá se jíst teplý i studený, jako docela lehká večeře a pro labužníky i vydatná snídaně.:)
Žádné komentáře:
Okomentovat