pátek 20. března 2015

Slaný koláč se zelím

Moje nejoblíbenější verze slaného koláče je cibulová. Dostala jsem od babičky výborný recept, který je odolný i vůči provedení o něco méně zkušenou kuchařkou, takže výsledek chutná vždy skvěle. Tento zelný koláč vypadal dle návodu velmi jednoduše, zelí mám ráda, v mrazničce se nacházel kousek slaniny - nebyl žádný důvod to nezkusit. Výsledný produkt tentokrát nezklamal - jen mu hodně dominovala chuť zelí, takže bych pro příště zvažovala trochu změnit poměr zelí a slaniny ve prospěch slaniny (nebo uzeného masa).

Na slaný koláč do formy o průměru 26 cm budete potřebovat:

Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • půl lžičky soli
  • 100g másla
  • 1 vejce
Náplň
  • 700 g kysaného zelí
  • 250 g slaniny nebo uzeného masa
  • 4 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 cibule
  • olej, pepř, sůl
Začneme přípravou těsta. Mouku smícháme s máslem, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, když se bude moc drobit, je možné přidat trošku studené vody. Kouli těsta necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici - poskytne nám to čas na přípravu náplně.

Slaninu nakrájíme na kostičky, osmažíme na pánvi, postupně přidáme cibuli (nebo i dvě) nakrájenou na kolečka a kysané zelí bez nálevu. V této sestavě dusíme asi deset minut. Vejce smícháme se zakysanou smetanou a ochutíme solí a pepřem.

Z odpočinutého těsta vyválíme kolečko o něco větší než je naše forma, opatrně ho do ní přeneseme a pořádně přitiskneme k okrajům. Dno propícháme vidličkou a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů předpéct asi tak na deset minut. Poté vyndáme, naplníme zelnou směsí a zalijeme vejci ve smetaně. Celý koláč ještě posypeme čerstvě mletým pepřem a pokud nám zbyl nějaký plátek slaniny, můžeme ho přidat navrch na ozdobu.

Pak už stačí odložit koláč asi na půl hodiny do trouby. Dá se jíst teplý i studený, jako docela lehká večeře a pro labužníky i vydatná snídaně.:)



Žádné komentáře:

Okomentovat