pondělí 9. března 2015

Jablečné řezy

Jablečné dezerty v zimě zachraňují moji touhu po dezertech s ovocem. Třeba receptů na jablečný koláč není nikdy dost. Zvlášť v situaci, kdy si je nijak nezaznamenávám, takže každý zkusím jednou a pak upadne do zapomnění. Zkusím tomu pro příště předejít a tyhle jablečné řezy si zapsat jako rychlý, jednoduchý a jenom trochu sladký dezert. Navíc je velmi nenáročný na suroviny, stačí pár jablíček, zakysaná smetana...zbytek ingrediencí nejspíš máte doma v zásobě, takže nepotřebujete žádné velké plánování...a můžete se do nich pustit.

Hodit se bude toto:
  • jablka, já použila tři velké Jonagoldy, na plátky
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • 100 g hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 zakysaná smetana (200 ml)
  • 60 g nasekaných oříšků
  • 2 lžíce cukru + 1 lžička skořice

Autor receptu (a já asi taky) doporučuje použít hlubší plech o rozměru 20 krát 30 cm. Já vše pekla v o něco menší zapékací míse, před upečením vše vypadalo dobře, ale pak těsto dost vyrostlo a výsledkem byla zbytečně vysoká vrstva těsta v poměru k jablíčkům.

Nejdřív si připravíme jablka - oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
V misce smícháme mouku s práškem do pečiva. V jiné nádobě třeme máslo s cukrem, dokud nevznikne pěna nebo alespoň jakási homogenní směs. Po jednom zašleháme vejce. Pak vše smícháme s moukou a zakysanou smetanou, mělo by vzniknout poměrně husté těsto. Rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe plátky jablek a posypeme směsí cukru, skořice a sekaných oříšků. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 45 - 55 minut, špejle zapíchnutá do těsta by měla být vytažena suchá.
Po vychladnutí krájíme na čtverečky. Dezert by měl být krásně vláčný a dobrý i po pár dnech, pokud tedy tak dlouho vydrží.:)

Žádné komentáře:

Okomentovat