sobota 7. března 2015

Meatloaf nebo sekaná?

Nerada vařím klasická česká jídla. Strávím tím většinou celé sobotní dopoledne a skončím vyčerpaná a s poznatkem, že od babičky to stejně chutná lépe. Takže když už jsem doma přislíbila sekanou, byla jsem rozhodnutá i tu obohatit alespoň červenou sladkou glazurou, s jakou se zřejmě běžně konzumuje za oceánem.
V tomto případě naštěstí ani celková příprava nebyla náročná - smícháte, vytvarujete, schováte do trouby - a je prakticky hotovo. Paráda. A výsledek? Babička sekanou nedělá, tatínkova chutná výrazně jinak, takže tahle to neměla tak složité. Byla dobrá, chuťově jemná - nebála bych se příště přidat víc česneku, bylinek a podobně - a ti, kterým nevadí trochu kečupu (já), ocenili i tu červenou polevu. I když příště bych jí klidně připravila o něco méně a všechnu použila hned na začátku pečení.
Na dvě docela velké šišky budete potřebovat:
  • kilo mletého masa, stačí obyčejný mix vepřové + hovězí, je potřeba, aby maso mělo dostatek tuku
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • strouhanka dle potřeby
  • lžička majoránky, tymiánu, hrst petrželky
  • sůl, pepř
  • případně 1 lžíce pálivé omáčky
Červenou glazuru připravíte z:
  • půl hrnku kečupu
  • lžíce octa (já zrovna objevila fíkové balsamico, ale myslím, že fíky by ve výsledku neodhalil nikdo)
  • čtvrt hrnku hnědého cukru
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na pánvi doměkka, může i trochu zezlátnout.
V misce smícháme mléko, vejce, bylinky a pálivou omáčku. Ve větší míse promícháme mleté maso, cibuli, prolisovaný česnek, mléčnou směs a zahustíme strouhankou. Přidáme sůl a pepř - pokud si nevěříme, můžeme z trošky směsi vytvarovat malý karbanátek a zkusmo opéct na pánvi, abychom se nebáli, že nám výsledek nebude chutnat.

Vytvarujeme dvě šišky a ty rozložíme na plech. Potřeme červenou směsí - buď spotřebujeme celou naráz, nebo využijeme jen polovinu a zbytkem maso potřeme až po 45 minutách pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečeme hodinu až hodinu a čtvrt, aby maso nebylo uvnitř syrové.

Podáváme třeba s bramborovou kaší, druhý den jako sendvič.


Žádné komentáře:

Okomentovat