středa 18. března 2015

Játrové knedlíčky v hovězím vývaru

Divíte se tomu názvu? Nemusíte, půjde o obyčejný hovězí vývar, jaký se v Prostřeno vaří každý druhý den. Trošku nuda, no. Ale mě prostě přepadla chuť na játrové knedlíčky, které mám moc ráda, a zatím jsem nevymyslela jiný způsob jejich užití, než v klasickém hovězím vývaru. Tak jsem si tedy poprvé vyzkoušela tuto polévku - až donedávna jsem ji ignorovala s tím, že na ní není nic zajímavého, a raději jsem experimentovala s rozmixovanou zeleninou různých barev a chutí.

Nakonec jsem musela uznat, že hovězí vývar své kouzlo má. Polévka byla moc dobrá, jemně nasládlá od mrkvičky, se spoustou kostiček masa, svěží petrželkou a velikými játrovými knedlíčky, kvůli kterým to celé mělo smysl.:)
Na velký hrnec hovězího vývaru vám bude stačit:
  • 700 g hovězího masa - doporučují se třeba žebra či něco jiného s kostí, ale já zrovna v obchodě ukořistila krk a vývar byl pořád docela silný
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 - 1/2 celeru
  • hrst čerstvé hladkolisté petrželky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • pepř, sůl
  • bobkový list, nové koření
Játrové knedlíčky:
  • 200 g kuřecích jater
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 50 g strouhanky
  • 1 lžíce majoránky
  • půl lžičky soli, pepř
  • mixér
Nejvíce času zabere vaření vývaru, které naštěstí moc vaší pozornosti nepotřebuje. Maso omyjte a vložte do většího hrnce společně s očištěnou a na velké kusy nakrájenou zeleninou. Dejte vařit: po přivedení k varu odeberte pěnu a přidejte koření - bobkový list, kuličky nového koření i pepře.
Zelenině stačí ke změknutí tak čtvrt hodinky, tak ji poté vyndejte, aby se úplně nerozvařila a šla použít jako barevný doplněk do polévky.
Po třech hodinách - nebo když nám dojde čas - vyndáme z polévky i maso, nasekáme ho na kostičky a můžeme vrátit zpět i s na kostičky nakrájenou zeleninou.

Játrové knedlíčky vyrobíme takto: játra očistíme a vložíme do mixéru, rozmixujeme ideálně ne úplně najemno. Přidáme všechny ostatní přísady: vejce, změklé máslo, majoránku, nastrouhaný česnek, sůl a pepř. Játra prý v polévce ztrácí na výraznosti, takže s kořením tentokrát nešetřete. Na zahuštění použijeme strouhanku - ta postupně nasákne tekutinu, takže po jejím přidání necháme chvilku odležet a zhoustnout, pokud ani pauza nepomůže, přidáme ještě trochu, aby šly ze směsi vyrábět knedlíčky.

Všechny knedlíčky si připravíme někde na talíř a pak je najednou vsypeme do vroucí polévky. Vaříme pár minut, měly by vyplavat ke hladině. Zbývá už jen přidat do polévky čerstvou petrželku - není to nezbytné, ale zvýší to vizuální i chuťový zážitek - a můžeme podávat.


Žádné komentáře:

Okomentovat