sobota 28. února 2015

Čokoládový koláč s karamelem

Nebudu vám lhát: chuť na čokoládu nejsnáze uspokojíte tabulkou čokolády. Ale pokud chcete zapojit trochu více invence, vyzkoušet něco nového, odreagovat se u pečení, nebo prostě jen nějak smysluplně strávit středeční večer, můžete vyzkoušet tenhle koláč. Když se vše povede, výsledkem bude intenzivní chuť čokolády v krémové konzistenci, podpořená příjemnou sladkostí karamelu a jen tenkou vrstvičkou těsta. No nezní to lákavě?:)


Recept jsem si po velkém úspěchu malinového cheesecaku opět vypůjčila u Veroniky na jejím Z ghetta blogu. Chtěla jsem nějak spotřebovat velkou a zlevněnou čokoládu a tohle vypadalo jako ideální způsob.:)

Na klasickou koláčovou formu s průměrem asi 26 cm:
Těsto: 
  • 1 žloutek
  • 70 g cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla
  • 50 ml studené vody
Karamel:
  • 100 g cukru krupice
  • 100 ml smetany ke šlehání
Čokoládová náplň:
  • 2 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka 
  • 200 ml smetany ke šlehání (já měla o něco míň a místo plnotučného mléka smetanu na vaření...)
  • 200 g čokolády (hořké / na vaření)

Začneme přípravou těsta. Smícháme žloutek a cukr se lžící vody, až směs zesvětlá (rozdíl je opravdu docela výrazný a mělo by to jít rychle). Mouku se solí smícháme s nakrájeným máslem a ručně propracujeme do podoby drobenky. Uprostřed vytvoříme důlek a tam nalijeme vaječnou směs. Propracujeme do podoby koule těsta - pokud je moc suché, přidejte trochu vody navíc. Pak ho na pár minut odložíme do ledničky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Z těsta vyválíme kruh a pomocí válečku přeneseme do formy, případné vady upravíme a okraje zarovnáme. Dno propícháme vidličkou, na něj dáme kolo pečícího papíru a to zatížíme fazolemi/hrachem apod, aby se při pečení nezvedalo. Takto pečte asi 9 minut, pak odeberte pečicí papír a ještě pět minut pokračujte v pečení.


Zatímco je korpus v troubě, my si takový klid ještě dopřát nemůžeme. Čeká nás příprava karamelu.
Já to dělala poprvé a nebylo to tak strašné...jako popis v originálním receptu.:) Cukr vsypeme na pánev na mírném ohni a čekáme, až se asi čtvrtina roztopí. Pak začneme míchat, postupně bychom se měli dopracovat až k tmavě hnědé barvě, ale pokud vás to přestane bavit o něco dřív, žádná tragédie to snad není. Pak pomalu přilijeme zahřátou smetanu a mícháme až do konzistence tekuté polevy, ideálně bez hrudek. A hlavně někdy během tohoto snažení nezapomeneme vyndat korpus z trouby.

Čokoládový krém má přípravu jednoduchou: smetanu zahřejeme těsně k bodu varu, přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud neroztaje. Vajíčka vyšleháme s mlékem a přilijeme k nim trochu vychladlou čokoládu, zamícháme.

Teď už je vše připraveno na sestavení dohromady. Na těsto nalijeme karamel - bude ho jen tenká vrstva, to je zcela ok, cukru je v něm i tak požehnaně, a na to ještě čokoládový krém. Pečeme 30 minut, krém by měl rozumně ztuhnout - ale s krájením určitě ještě počkejte, až koláč vychladne.
Doufám, že po jednom kousku problém s chutí na čokoládu přejde.:)

Žádné komentáře:

Okomentovat