sobota 21. února 2015

(Nejen) bramborový krém

Obliba polévek u mě v poslední době spíše vzrůstá. Vývary ale stále vzbuzují pozitivní emoce jen tehdy, když mají obsahovat nočky nebo játrové knedlíčky. Mnohem raději mám polévky husté a krémové. Tenhle jednoduchý bramborovo-zeleninový mix boduje především svou jednoduchostí a nenáročností na suroviny. Ani chuť ale není špatná, vařím ho opakovaně.:)


Tuhle polévku nevařím úplně podle receptu, ale spíš podle momentálního obsahu ledničky, takže se následujícího postupu určitě nemusíte držet doslova.
Naposledy jsem použila tohle:
  • necelé kilo brambor
  • 1 cibuli
  • 2 menší mrkve
  • 1 petržel
  • máslo/olej
  • kostka zeleninového bujónu
  • kari, kmín, pepř, sůl
  • 1 zakysanou smetanu
  • trochu tvrdého sýra a (sušené) šunky na závěrečné posypání
Nejobtížnější část přípravy je v tomhle případě oškrábání brambor. Když to zvládneme, máme vyhráno. Brambory pak nakrájíme na kostky, mrkev a petržel také. Z cibulky vyrobíme malé kostičky jako obvykle.
Na troše másla či oleje osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu, přisypeme koření dle momentální chuti, chvilku orestujeme a pak zalijeme asi litrem vývaru (já mám ráda polévku husté konzistence, ale klidně přidejte tekutiny více). Necháme tak čtvrt hodiny vařit, až zelenina změkne, poté rozmixujeme ponorným mixérem. Už v této chvíli by polévka měla chutnat docela dobře, ale pokud chcete chuť trochu ozvláštnit, přidejte zakysanou smetanu.
Výsledný dojem při servírování můžete snadno vylepšit nadrobno nakrájeným sýrem a šunkou, pro labužníky doporučuji osmaženou slaninu na kostičky, pro vegetariány třeba chlebové krutonky, pro vegetariány a labužníky dohromady...to musíte vymyslet sami.:)


Žádné komentáře:

Okomentovat