Pokud na kuře stále máte chuť, na 4 velké porce si připravte:
- 600 g kuřecího masa (prsa, stehenní řízky)
- 2 lžíce kari pasty (sem správně patří indická tandoori curry pasta, ale já v zájmu úspor zvolila obyčejnou červenou)
- 1 bílý jogurt
- lžička koření garam masala
- 1 velká cibule na kostičky
- 3 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- lžíce kari pasty (platí to samé jako pro marinádu)
- 1 lžíce sušeného zázvoru (určitě lze použít i čerstvý)
- 1 lžíce chilli koření/chilli flakes
- 1 lžička: mletého kmínu, Garam Masaly, papriky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 malý rajčatový protlak
- 250 ml smetany ke šlehání (dietnější verze by asi taky fungovala)
- sůl
- hrstka čersvého koriandru a šťáva z limetky na dochucení
Seznam ingrediencí takhle vypadá děsivě, ale ve skutečnosti to vůbec strašné není...Příprava začne marinováním kuřete: smícháme všechny ingredience na marinádu, kuře nakrájíme na kostky a naložíme do směsi. Necháme marinovat aspoň půl hodinky, ale klidně přes noc.
Po pauze si plech vyložíme alobalem, kuře na něj rozložíme v jedné vrstvě a pečeme na 200 stupňů asi dvacet minut.
Mezitím se pustíme do přípravy omáčky. Rozpustíme lžící másla a na ní osmažíme cibulku dozlatova, může to trvat takových 15 minut. Přidáme česnek na plátky, všechno koření i kari pastu a necháme chvilku rozvonět. Poté zalijeme rajčaty, vmícháme i protlak a přivedeme k varu. Pár minut vaříme, pak přidáme smetanu, upečené kuře a necháme asi deset minut bublat společně.
Dle chuti osolíme, přidáme koriandr, limetkovou šťávu a podáváme po indicku s rýží, chlebovou plackou naan a nebo po italsku s těstovinami (snad mě neposlouchají žádní milovníci pravé indické kuchyně...). Pokud vám zbyde, jídlo je výborné i ohřáté druhý a další den.
Žádné komentáře:
Okomentovat