pátek 27. února 2015

Kuře s nádechem Indie

Tenhle příspěvek se původně měl jmenovat Butter Chicken, což je klasické jídlo indické kuchyně. Ale jelikož jsem minulý týden navštívila indickou restauraci, kde jsem tento pokrm otestovala, a vím, že moje verze chutnala po úpravách o dost odlišně, radši vás nebudu lákat na indickou specialitu. Místo toho nabídnu něco, co si můžete představit jako kuře na paprice s mírně exotickou příchutí. Koneckonců, na názvu jídla zas tolik nezáleží, bylo to příjemně pikantní, příjemně rajčatové, příjemně kuřecí...a dobré tak, že si zaslouží zapamatování a zveřejnění.



Pokud na kuře stále máte chuť, na 4 velké porce si připravte:

  • 600 g kuřecího masa (prsa, stehenní řízky)
Na marinádu:
  • 2 lžíce kari pasty (sem správně patří indická tandoori curry pasta, ale já v zájmu úspor zvolila obyčejnou červenou)
  • 1 bílý jogurt
  • lžička koření garam masala
Na omáčku:
  • 1 velká cibule na kostičky
  • 3 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce kari pasty (platí to samé jako pro marinádu)
  • 1 lžíce sušeného zázvoru (určitě lze použít i čerstvý)
  • 1 lžíce chilli koření/chilli flakes
  • 1 lžička: mletého kmínu, Garam Masaly, papriky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 250 ml smetany ke šlehání (dietnější verze by asi taky fungovala)
  • sůl
  • hrstka čersvého koriandru a šťáva z limetky na dochucení
Seznam ingrediencí takhle vypadá děsivě, ale ve skutečnosti to vůbec strašné není...Příprava začne marinováním kuřete: smícháme všechny ingredience na marinádu, kuře nakrájíme na kostky a naložíme do směsi. Necháme marinovat aspoň půl hodinky, ale klidně přes noc.
Po pauze si plech vyložíme alobalem, kuře na něj rozložíme v jedné vrstvě a pečeme na 200 stupňů asi dvacet minut.

Mezitím se pustíme do přípravy omáčky. Rozpustíme lžící másla a na ní osmažíme cibulku dozlatova, může to trvat takových 15 minut. Přidáme česnek na plátky, všechno koření i kari pastu a necháme chvilku rozvonět. Poté zalijeme rajčaty, vmícháme i protlak a přivedeme k varu. Pár minut vaříme, pak přidáme smetanu, upečené kuře a necháme asi deset minut bublat společně.

Dle chuti osolíme, přidáme koriandr, limetkovou šťávu a podáváme po indicku s rýží, chlebovou plackou naan a nebo po italsku s těstovinami (snad mě neposlouchají žádní milovníci pravé indické kuchyně...). Pokud vám zbyde, jídlo je výborné i ohřáté druhý a další den.



Žádné komentáře:

Okomentovat