Já se letos, ke zděšení některých konzervativnějších členů rodinky, rozhodla pro hamburger. Domácí - včetně houstiček, pečených brambor, v úvaze byl i coleslaw, ale na ten nakonec nedošlo. I bez něj to bylo skvělé. Doporučuji poskládat si burger, který bude obsahovat pouze vaše oblíbené přísady - pokud netoužíte po křupavosti nachos chipsů, vynechte je. Pokud jste vegetarián, budete to mít o kapku těžší - ale věřím, že s fazolovou plackou by to také nedopadlo nijak katastrofálně.:)
Tak do toho: já začala přípravou hamburgerových housek. Chce to trochu trpělivosti, těsto musí nakynout. A pak taky dobrý odhad, jinak se vám jako mě povede vytvořit jednu housku obří a druhou mini.
Na 4 housky:
- 275 g hladké mouky
- 170 ml vlažné vody
- 20 ml oleje
- polovina kostky droždí
- 1,5 lžičky cukr krupice
- 1 lžička soli
- 2 malá vejce
- sezam na posypání
Začneme přípravou kvásku: rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem na kaši, přilijeme trochu vlažné vody a necháme vzejít. Ke zbytku vlažné vody přilijeme olej, jedno vejce a promícháme.
Mouku promícháme se solí, přidáme tekuté přísady a kvásek. Vypracujeme lepivé těsto, které pak z mísy vyklopíme na pomoučněnou plochu a ručně hněteme asi minutu. Uložíme do mísy vysypané moukou, na teplém místě necháme asi 45 minut kynout.
Poté těsto opět vyklopíme na pracovní plochu, prohněteme a rozdělíme na 4 části. Aby vznikly bulky, nejdříve vytvoříme kulaté placky a okraje zahneme dospod. Dáme na plech s pečícím papírem a ještě asi půl hodinky necháme kynout.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme dozlatova 10-13 minut.
Jako druhá přišla na řadu karamelizovaná cibulka - použila jsem červenou cibuli, trochu cukru a balzamico.
- 2 (červené( cibule
- 50 g másla
- lžíce (hnědého) cukru
- lžíce balzamikového octa
Cibuli nakrájíme na kolečka, na rozehřátém másle orestujeme, posypeme cukrem a dál restujeme asi pět minut, až zkaramelizuje. Přidáme ocet a povaříme ještě asi dvě minuty.
A konečně samotný burger - maso není třeba nijak radikálně ochucovat, stačí pepř, sůl a třeba worchester. Doporučuje se kvalitní hovězí, ale já se musím přiznat, že tentokrát burger vzniknul z masa z Tesca - a nijak moc ho to podle mě nepoznamenalo.
Na 4 středně velké burgery:
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce worchesteru
- 2 žloutky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- (2 lžíce rajčatového protlaku/harissy)
Všechny ingredience smícháme, vytvoříme 4 placičky, potřeme z obou stran olejem a opékáme na grilovací pánvi pomalu z každé strany asi pět minut. Před dopečením položíme nahoru rozehřát plátek čedaru.
Když máme všechny komponenty v připraveném stavu, následuje sestavovací část. Bulky, které jsem zapomněla opéct na pánvi (ale vám to doporučuji, výsledek bude křupavější), jsem lehce potřela majonézou smíchanou s hořčicí. Na to přišel list salátu, samotný burger s plátkem chedaru, nacho chips, opečená slanina, trocha rajčatovo-paprikové salsy místo kečupu a grilovaná cibulka. Zvažovala jsem mexický burger s guacamole, ale nakonec jsem zůstala jen u mírné variace na klasiku. A moc jsem si pochutnala, skoro jako v Americe.:)
Žádné komentáře:
Okomentovat