neděle 15. února 2015

Malinový (valentýnský) cheesecake

Cheesecaky jsou v dnešní době snad až příliš populární, ale když jsem v obchodě ukořistila krásný balíček mraženého lesního ovoce a hledala nějaký lákavě vypadající dezert, který by uspokojil mou valentýnskou chuť na něco sladkého a růžového, volba padla nakonec právě na cheesecake.
Za recept děkuji autorce blogu Z ghetta - výsledek nejen pěkně vypadal, ale hlavně chuťově byl naprosto dokonalý. Až tak, že se maminka odmítla podělit se zbytkem rodinky.:)

Dopustila jsem se pár malých změn, tak si dovolím recept zveřejnit i zde.


Na tento úžasný cheesecake (forma 23 cm) jsem použila:
  • 200 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu
  • 360 g čerstvého sýra (lučina + žervé, nebo i ta slavná Philadelphie)
  • 3 vejce
  • 125 g cukru krupice
  • 3 lžičky vanilkové esence
  • 200 g sušenek (bebe červené)
  • 100 g másla
  • 150 g malin/lesní směsi
  • 2 lžíce moučkového cukru
Začneme přípravou sušenkového základu. Červené bebe jsou prý osvědčené a já musím dát za pravdu. Postup je klasický cheesecakový - sušenky důkladně rozdrtíme (spoustu práce vám ušetří mixér, ale pokud máte náladu na trochu manuálního bušení, klidně to zkuste sekáčkem) a smícháme s máslem. Otevírací formu na dort vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (máslo proto, aby papír k formě dobře přilnul). Na dno formy natlačíme sušenkový mix - není nutné tvořit okraje, dort nebude moc vysoký a bude (při troše štěstí) držet tvar i bez nich.

Nyní nás čeká základ obsahující sýr a další přísady podle nálady a zdrojů tvůrce. V našich podmínkách nevidím nic špatného na použití tvarohu. Já použila od všeho trochu - mascarpone, sýr a tvaroh jsem rozmíchala s cukrem, poté přidala rozšlehané vejce a vanilkovou esenci. I pokud vám výsledný produkt zatím nechutná, nebojte...po upečení získá výbornou konzistenci a v kombinaci s malinami to bude dokonalé.

Na malinovou vrstvičku rozmixujeme připravené ovoce (milovníci malinové zmrzliny odolají pokušení sníst vzniklý produkt) a chvíli povaříme se 2 lžícemi cukru, aby směs hezky zhoustla.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a na dno dáme pekáč s horkou vodou, který nám zajistí potřebnou vlhkost. Na připravenou sušenkovou vrstvu rozetřeme krém, povrch zalijeme malinami a chvilku si užijeme tvorbu abstraktních obrazců na sýrovém plátně (špejlí nebo podobným předmětem vytvoříme smícháním malin se bílou vrstvou libovolný vzor). Takto připravený dort dáme na 40 minut do trouby. Během pečení neotvíráme dvířka a poté necháme dort ještě asi 20 minut v teple, aby nepopraskal.


Cheesecake po upečení necháme vychladnout a pak přemístíme do ledničky, aby dobře ztuhnul.
Podáváme jen tak nebo přelité omáčkou ze zbylého ovoce: chvilku povaříme 120 g ovoce se 3 lžícemi cukru a 2 lžícemi citronové šťávy.

A pak už jen užívejte a nestyďte se za to, že rádi slavíte Valentýna, klidně i sami.:)

Žádné komentáře:

Okomentovat