sobota 21. února 2015

Pečené brambory plněné (bramborovou) směsí

Přichází jaro.:) Taky to cítíte? Jdu v pět večer z práce a venku není tma. Momentálně mi to přijde úžasné. Těším se, že za měsíc půjdu z práce v šest večer a pořád bude světlo. Nebo, ještě lépe, se půjdu v šest večer projít do parku a nebudu potřebovat baterku. (No dobře, nechodím se v zimě procházet s baterkou. Spíš se nechodím po práci procházet vůbec.)

Proč o tom ale píšu? S jarem se zvyšuje moje chuť na saláty, a víc se snažím, aby v sobě každé jídlo obsahovalo aspoň trochu zeleniny. Těmhle zapečeným bramborám se to určitě splnit podařilo.
Původně jsem sice plánovala pečené brambory se dvěma druhy náplní, ale druhou náplň mi nakonec bylo líto ohřívat, tak jsem vynechala fazole a rozhodla se ji použít jen jako zeleninový bonus. Dohromady to bylo svěží, docela syté, a zcela vege jídlo.


Na pečené brambory budeme potřebovat:
  • určitě brambory, co největší, podle jejich velikosti počítejte tak 2 - 4 poloviny na osobu
  • 100 g másla
  • 1 - 2 cibule
  • středně velká plechovka kukuřice
  • 100 g sýra na posypání
  • sůl, pepř
Do zeleninové přílohy se hodí:
  • 2 rajčata
  • zbytek plechovky kukuřice
  • 1 cibule
  • štáva z (půlky) limetky
  • koriandr
  • sůl, pepř
K podávání možná využijete i zakysanou smetanu.

Brambory omyjeme, propícháme vidličkou, rozmístíme na plech, pokapeme olejem, osolíme a pečeme při 200 stupních asi hodinu. Brambory musí změknout natolik, aby šel vnitřek vydlabat bez rizikové práce s nožem.

Zatímco jsou brambory v troubě, může nás zabavit příprava salátku. Nakrájíme rajčata a cibuli nadrobno, přidáme trochu kukuřice, štávu z limetky (nebo citrónu) a najemno nasekaný koriandr (nebo petrželku). Ochutíme solí a pepřem a uchováme v chladu.

Postupně začneme také s přípravou náplně. Na troše másla osmahneme cibulku dozlatova. Sýr nastrouháme, klidně nahrubo.

Když jsou brambory připravené, vyndáme z trouby, rozkrojíme na poloviny a lžičkou vydlabeme (opatrně, měly by nám zbýt mističky, které půjdou naplnit). Dužinu nevyhazujeme, ale využijeme na přípravu náplně. Smícháme bramborovou hmotu s cibulkou, zbytkem másla a kukuřicí. Osolíme, opepříme a plníme zpět do vydlabaných brambor. Posypeme nastrouhaným sýrem a vrátíme zpět do trouby asi na deset minut zapéct.

Servírujeme dohromady s připraveným salátem a případně i se zakysanou smetanou.

1 komentář:

  1. Vyzkoušeno, když jsem zůstal na vaření na týden sám. Udělal jsem pár záměn, spíše omylem. Smetana zapomenuta koupit a bylinky utržené z trhlíku na parapetu pravděpodoně také nebyly těmi z receptu. Přesto velice dobré i třetí den. Přebytečná náplň zmizela hned. https://dl.dropboxusercontent.com/u/2518276/Fotky/IMAG0035.jpg, https://dl.dropboxusercontent.com/u/2518276/Fotky/IMAG0029.jpg

    OdpovědětVymazat