neděle 2. dubna 2017

Pórkovo-slaninové rizoto



Když nevíš, co vařit, vzpomeň si na rizoto. To zní skoro jako rada, kterou by mohla dát maminka své dceři jako jednu z mnoha praktických rad do života. V mém případě mi ohledně vaření nikdo moc neradil, ale na tohle jsem tak nějak přišla sama. Rizoto mi chutná skoro pořád a jeho variací může být nespočet. Třeba tahle, jak říká autorka receptu na smittenkitchen, snídaňová. A pokud váháte, zda zkusit kombinovat rizoto s volským okem, zkuste to.


Na 4 porce:
2 pórky, 250 g slaniny, 1 a půl hrnku rýže, 4 vejce, litr kuřecího vývaru, lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 3 lžíce másla, 100ml bílého vína, hrnek parmazánu, hrst zelené petrželky

Nejprve si osmažte slaninu aspoň trochu dokřupava. Vyjměte ji z pánve a na vypečeném tuku - případně s trochou oleje navíc - osmažte pórky nakrájené na plátky. Odstavte.
Cibuli nakrájejte na drobno. Na troše oleje s máslem smažte do změknutí, pak přidejte rýži, chvilku smažte a zalijte vínem. Nechte většinu vína odpařit, pak zalijte trochou teplého vývaru tak, aby byla rýže ponořená. Dále postupujte jako když připravujete klasické italské rizoto - občas zamíchejte, když se tekutina vypaří, dolijte. Asi tak po patnácti minutách přidejte osmažené pórky se slaninou. Až bude rýže měkká, vmíchejte najemno nasekanou zelenou petrželku a část parmazánu. Podávejte posypané dalším sýrem a obložené volským okem.

Žádné komentáře:

Okomentovat