pondělí 10. dubna 2017

Mrkový koláč s limetkovým krémem

Muž řekl: "Tohle je nejlepší koláč, co jsi mi kdy upekla." A žena neřekla nic, ale byla dost šťastná, že muži, který se normálně vyhýbá sladkým jídlům a jiným hříchům velkým obloukem, občas něco lehce sladkého zachutná. Zároveň získala dojem, že jelikož tohle je už druhý výtvor podle receptů z kuchařky La Buchta, které byly zveřejněny v Apetitu, který prošel mužovým hodnocením s pochvalou (a obstál i před ženou), nebyl by možná úplně špatný nápad kuchařku podpořit její koupí. Tak uvidíme, jestli tu časem přibydou další La Buchty...prozatím můžete vyzkoušet tuto plnou mrkve, doplněnou lehce nakyslým svěžím krémem.

Na 1 koláč (upečeno v koláčové formě IKEA o průměru 28 cm):
Těsto: 2 malá vejce, 60g krupicového cukru, 100g rozpuštěného másla, 100ml mléka, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička vanilkové esence (nebo lépe dřeň z 1 vanilkového lusku), 4 střední mrkve
Krém: 250g měkkého plnotučného tvarohu, 250g smetany ke šlehání, 1 lžička želatinového ztužovače (za studena) nebo práškové želatiny, 2 lžíce krupicového cukru, šťáva z jedné limetky
Zdobení: v mém případě 1 kiwi

Vejce s cukrem utřete do pěny. Do horkého rozpuštěného másla vlijte studené mléko, promíchejte s vejci s cukrem, přidejte ostatní ingredience na těsto kromě mrkve a promíchejte.
Mrkev očistěte a nasekejte/nastrouhejte nadrobno - já použila sekací nástavec mixéru, tím to jde hezky rychle. Přidejte ji do těsta, možná se vám bude zdát, že je jí moc, ale nebojte se.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Koláčovou či dortovou formu vymažte máslem a vlijte do ní připravené těsto. Pečte asi 50 minut, až bude těsto pevné (originální recept peče dva menší koláče 30 minut, já musela dobu pečení značně prodloužit).

Šlehačku vyšlehejte, želatinu připravte podle návodu na obalu (mně stačilo půl balení želatinového ztužovače) a propracujte s dalšími ingrediencemi na krém do lehce nakyslé bílé hmoty. Tu naneste na vychladlý korpus, poklaďte ovocem a nechte nejlépe přes noc vychladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat