sobota 22. dubna 2017

Zapečený květák s nivou

Víte, co mě často odrazuje na různých zeleninových jídlech? Komplikovanost. Exotické suroviny. Hromada speciálního koření a omáček.
Víte, co mě odrazuje od vaření masitých jídel? Nutnost navštěvovat řeznictví, logistická náročnost daná tím, že se maso snažím spotřebovat v den, kdy bylo zakoupeno.
Tento květák netrpí ani jedním z uvedených problémů. Maso v něm žádné není, většinu surovin máte doma a ty, které nemáte, bez problémů koupíte (snad až na ten květák, ten já občas v supermarketu hledám marně). Výsledkem je výborná zapečená květáková pochoutka. Originální recept vyšel v Albert magazínu.

Na 4 porce:
1 střední květák, 1 balení nivy (120g), 4 vejce, 1 zakysaná smetana, 1 lžíce hrubé mouky. půl svazku petrželky, sůl, pepř, máslo a strouhanka na vysypání formy, trochu strouhaného sýra + strouhanky navíc na posypání

Květák rozeberte na růžičky, ty velké můžete trochu překrájet, košťál můžete také nakrájet na menší kusy. Vše dejte do vroucí vody a uvařte do poloměkka (stačí tak 10 minut). Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s nastrouhanou nivou, solí, pepřem, zakysanou smetanou, moukou a nasekanou petrželkou. Opatrně vmíchejte sníh z bílků. Uvařený květák rozložte do připravené zapékací formy, zalijte vaječnou směsí, navrchu můžete ještě posypat sýrem a strouhankou / rozmixovaným toastovým chlebem, a dejte péct do trouby asi na půl hodinky, až směs hezky zezlátne.
Podávejte např. s opečeným bramborem a tatarkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat